Насловна  |  Актуелно  |  Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)  |  Шта је истина у оптужбама таблоида о тиражима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)

06. 11. 2012.

Аутор: Екипа “Блица” Извор: Блиц

Шта је истина у оптужбама таблоида о тиражима

Оптужбе за лажирање тиража и података о читаности медија ових дана у јавност стижу управо од оних који сами нису приказивали истините податке о продатом тиражу.

„Курир“ који, како наводе у овом листу, „годинама сумња да су тиражи дневних штампаних медија лажирани“, два пута је искључиван из система одита (утврђивања) АБЦ Србија, 2010. и 2011, због лажирања података о свом тиражу.

И дневник „Информер“, који је такође оптужио АБЦ Србија за лажирање података, тек треба да докаже истинитост својих података о тиражу. Бранислав Новчић, председник АБЦ Србија, саопштио је, реагујући на оптужбе „Курира“ и „Информера“, да су „два таблоида оркестрирано изразила сумњу у веродостојност сертифи ката АБЦ Србија о тиражима других листова из система АБЦ одита“.

Један од ова два таблоида већ је искључиван из АБЦ Србија, други је управо предмет суперревизије - каже Новчић и истиче да је „одавно дефи нисан само један разлог због кога неко избегава АБЦ систем: прикривање тиража, а тиме и избегавање транспарентног пословања“.

Нападе на АБЦ Србија Новчић карактерише као „покушај да се медијска индустрија Србије уведе у мутне воде из којих би се приходи од оглашавања добијали на основу субјективних процена, подупртих притисцима на оглашиваче, агенције, па и буџет државе“.

Он додаје да АБЦ Србија утврђује продате тираже „користећи егзактне податке добијене од самих издавача“, док ревизију обавља позната светска ревизорска кућа „Бејкер Тили“.

Ако је издавач дао лажне податке, искључује се из АБЦ система и у већини земаља постаје предмет органа гоњења. АБЦ Србија усаглашава резултате ревизије са стандардима светске АБЦ федерације. Пре издавања сертификата о обављеном одиту, исправност резултата потписом потврђују овлашћени представник издавача, ревизора и АБЦ Србије.
Документација се чува пет година. Међу потписима који потврђују исправност АБЦ одита чувамо и потписе представника два поменута таблоида док су били у АБЦ - додаје Новчић.

Рупе у знању таблоида

АБЦ данас у свету значи „печат поверења“, са ауторитетом који признају највећи светски медији, организације и државе. Зашто се онда АБЦ Србија нашла на мети два таблоида, који у укупном дневном продатом тиражу имају непознат проценат?
АБЦ се неће бавити одговором на ова питања, јер смо организовали велики број едукативних скупова где су најеминентнији европски ауторитети говорили на теме тиража, циљних група, прихода од оглашавања и значаја АБЦ система. Представници тих таблоида нису били на скуповима. Отуд рупе у знању, каже Новчић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси