Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Власник Информера и директорка Студија Б кажу да нису знали за суђење у Швајцарској, ни амбасада није била обавештена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Власник Информера и директорка Студија Б кажу да нису знали за суђење у Швајцарској, ни амбасада није била обавештена

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић изјавио је да надлежне швајцарске власти нису доставиле информацију о судском процесу у којем је сувласник Јунајтед групе Драган Шолак тужио Пинк, Студио Б и Информер ни Амбасади Србије у Берну, нити Генералном конзулату у Цириху.

„О судском спору између господина Шолака и три медијске куће у Србији сазнали смо из медија, јер се нама нису обраћали ни тужилац, а ни правна лица против којих је вођен спор“, наводи за УНС амбасадор Брадић.

Телевизија Н1, која послује у оквиру Јунајтед групе, објавила је у понедељак да је суд у Швајцарској утврдио да су Пинк, Студио Б и Информер водили медијску кампању објављујући неистине о Драгану Шолаку, сувласнику Јунајтед групе. Међутим, челници тужених српских медија тврде за УНС да нису ни обавештени о процесу који се води против њих. 

Правни тим Јунајтед групе у одговору УНС-у тврди да се „судски процес водио у складу са законима Швајцарске“, као и да су „све законске процедуре испоштоване, а све странке у спору обавештене дипломатским путем о поступку и о својим правима и могућностима у спору“.

У Јунајтед групи наводе да је један од тужених ангажовао и адвоката. „Ниједан други начин не би довео до правоснажне пресуде. Извршење пресуде биће у складу са међународним уговорима и обавезама које је Србија потписала и преузела“, наводе у овој компанији.

Тужени медији, стоји у тексту телевизије Н1, на суду нису доказали ниједну од тврдњи које објављују. Директорка телевизије Студио Б Ивана Вучићевић и власник и главни и одговорни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић, супротно, тврде да нису присуствовали суђењу, нити су званично обавештени о пресуди.

„Не знам како је могуће да вам неко суди, а да вас не обавести да је суђење у току“, наводи Драган Ј. Вучићевић. Н1 тврди да је њему „посебно забрањено да даје изјаве које крше лична права Шолака“.

Директорка Студија Б Ивана Вучићевић за УНС каже да та медијска куће није добијала позиве за рочишта пред судом у Цириху, нити је присуствовала том процесу.

„Студио Б ће поступити у складу са позитивним прописима Републике Србије, а самим тим у складу са обавезама утврђеним од стране надлежних домаћих судова“, рекла је за УНС Ивана Вучићевић.

Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, није одговорио УНС-у да ли је та медијска кућа учествовала у поступку.

Окружни суд у Цириху, саопштила је телевизија Н1, донео је пресуду којом је „непобитно утврђено“ да је дошло до повреде права личности Драгана Шолака од стране мeдија, које је тужио због „свих неистина које се свакодневно објављују“.

Тужени медији дужни су да накнаде трошкове поступка тужиоцу Шолаку, уклоне текстове и линкове емисија којима се крше његово право личности, да се уздрже од понављања овог дела и објаве пресуду. Пресуда у Цириху, како је јуче објављено, постала је правноснажна 15. септембра.

Сувласник Јунајтед групе најавио је да ће покренути тужбе и против других медија.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

01.10.

2020.

Slavujko [нерегистровани] у 09:26

Tzv. novinari - bruka profesije...

Ova vest je i prst u oko UNS-u... Prikila je da koje kaljaju ugled HILJADE casnih i postenih novinara, izbace iz naseg udruzenja!Ne samo zbog brljotina, nasilnickog, bahatog ponasanja vec u prvom redu radi vracanja poverenja naroda! Pravo, istinito, nepristrasno i Kodeksom UNS-a omedjeno izvetavanje novinara - MORA da bude "sveto pismo" SVAKOG clana UNS!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси