Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Суд у Лондону одбио захтев Асанжа за кауцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 01. 2021.

Аутор: П. Косић Извор: УНС

Суд у Лондону одбио захтев Асанжа за кауцију

Британски суд одбио је захтев за кауцију Џулијану Асанжу. У свом образложењу, судија Ванеса Барајтсер навела је да Сједињене Америчке Државе морају да добију прилику да оспоре њену одлуку од понедељка, којом је спречено изручење Асанжа Сједињеним Државама.

Она је додала и да је оснивач „Викиликса“ помогао узбуњивачу Едварду Сноудену да побегне у Русију. Истина је, заправо, да је амерички Стејт департмент тај који је Сноудену одузео пасош због чега је он остао заробљен у Русији.

Адвокат Џулијана Асанжа Едвард Фицџералд је подсетио да је чак и особама осумњиченим за тероризам допуштен кућни притвор уз озбиљан надзор.

Са друге стране, тужилац Клер Добин је рекао да би Асанж једноставним уласком у страну амбасаду могао да избегне суђење. Он је упозорио и на чињеницу да је председник Мексика пре два дана Асанжу понудио политички азил.

Фицџералд је објаснио да Асанж од марта није имао физички контакт са својом женом и два детета, као и да он само жели да живи у кућном притвору са својом породицом.

И поред тога, судија Ванеса Барајтсер донела је одлуку која је разочарала активисте за људска права широм света.

„Одлука судије којом је Асанжу одбијена кауција само појачава теорију да је тужилаштву циљ да издавача, ког САД мрзе, завезаног и у лимбу онеспособе да им се више икада супротстави“, написао је новинар Кевин Гостола.

Џулијану Асанжу у Америци прети затворска казна у трајању до 175 година. До наредног саслушања, Асанж остаје у Белмаршу, једном од најстроже чуваних затвора у Великој Британији.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

06.01.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 17:16

osvestite se

Gde su novinarske organizacije da se bune? Svi ćute. Danas Aasanž, sutra vi. Mislite o tome.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси