Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари „За медије“ питају да ли полицајац из Зајечара представља опасност по јавну безбедност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 01. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Новинари „За медије“ питају да ли полицајац из Зајечара представља опасност по јавну безбедност

После дописа Удружења новинара Србије (УНС), Министарство унутрашњих послова (МУП) покренуло је дисциплински поступак против одговорних полицијских службеника у Зајечару због ометања рада сниматеља продукције „За медиа“, али се новинари те продукције и даље осећају угрожено.

УНС се МУП-у обратио почетком децембра прошле године јер су нас забринуте колеге из „За медије“ обавестиле о два инцидента са полицајцем из Зајечара. Овај полицајац их је, тврде у продукцији, тужио, тражио да га не снимају, те наводно брутално претресао малолетног сина њиховог сниматеља.

По речима уредника „За медије“ Душана Војводића, полицајац Милан Николов је зауставио седамнаестогодишњег сина њиховог сниматеља Дејана Тодоровића, легитимисао га, а затим питао где ради његов отац. Војводић тврди да је Николов после одговора седамнаестогодишњака да му отац ради у „За медији“ претресао малолетника, а када није нашао ништа сумњиво шутирао га у ноге и ударао песницама у пределу бубрега.

Војводић наводи за УНС да је овај инцидент уследио након што је средином октобра за време снимања документарног филма у центру Зајечара исти полицајац тражио њиховом сниматељу Тодоровићу да га не снима док разговара са актером тог филма. Полицајац је тада екипи „За медије“ поручио „да ће се видети на суду“. „Повезао сам случај бруталног претреса малолетног сина нашег сниматеља са вербалним сукобом који је претходио“, рекао је за УНС Војводић, који наводи да су затим упутили питања МУП-у да ли је овај полицајац прекорачио овлашћења у ова два инцидента, да ли је било ранијих притужби на његов рад, као и да ли су вођени дисциплински поступци.

Пошто колеге из „За медије“ нису добиле одговоре, УНС је у децембру прошле године послао МУП-у допис у којем се позива да предузме све мере како би се утврдила евентуална одговорност овог полицајца, али и изразио забринутост због сумње да је реч о освети полицијског службеника над дететом колеге због његовог новинарског рада.

Војводић каже за УНС да је против полицајца Николова покренут дисциплински поступак за оба инцидента, али да је једино у случају вербалног напада на „За медију“ утврђено да је реч о прекорачењу овлашћења овог полицајца.

Наводи Војводића потврђени су УНС-у у МУП-у, који је одговарајући на наш допис навели да је „основан“. „Против одговорних полицијских службеника Полицијске управе у Зајечару, предузете су дисциплинске мере одговорности у складу са одредбама Закона о полицији“, наводе у МУП-у.

Уредник продукције „За медиа“ Војводић тврди да су, након што су објавили да је полицајац Николов узнемиравао малолетног сина њиховог сниматеља, добили четири позива од других малолетника који су се жалили на слично поступање истог полицајца, те да су зато покренули питање да ли он представља опасност за јавну безбедност. Убрзо је, наводи, уследила кривична пријава, а затим и тужбе од Николова.

„По једној тужби нам потражује 500.000 динара за нанету душевну бол. Уз тужбу је доставио и медицинску документацију да је био на психијатријском лечењу, али је на тај начин отворио и питање своје способности да рукује ватреним оружјем“, каже Војводић.

Он закључује да сматра да су тужбе овог полицајца притисак на „За медију“, а да се истовремено на тај начин заташкавају питања од интереса за грађане Зајечара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси