Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Разговори са кандидатима за генералног директора РТС-а следеће недеље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 01. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Разговори са кандидатима за генералног директора РТС-а следеће недеље

Управни одбор Радио-телевизије Србије (УО РТС) заказао је за следећу недељу разговоре са кандидатима за генералног директора те медијске куће, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

УНС-у је то потврдио председник УО РТС-а Владимир Вулетић, који је рекао да ће се кандидати за генералног директора Јавног сервиса са члановима тог тела састати на седницама које су предвиђене за 26. и 28. јануар, а да ће затим, у законском року, бити одлучено ко ће бити први човек те медијске куће.

Сваки кандидат на седници УО РТС-а има на располагању десет минута за излагање свог програма и развоја РТС-а за мандатни период, са разрадом по годинама, пише у Правилнику о избору именованих лица, у којем се додаје да кандидати, потом, одговарају на питања чланова Управног одбора најдуже 20 минута.

УО РТС је, подсетимо, 21. децембра прошле године констатовао да од 17 пристиглих, 14 пријава испуњавају услове конкурса за генералног директора РТС-а. Већина кандидата који су прошли конкурс долазе управо из Јавног сервиса. Ово тело треба да на затвореној седници у року од 45 дана од отварања пријава, односно почетком фебруара, одлучи ко ће бити на челу РТС-а.

Међу кандидатима за генералног директора РТС-а су Драган Бујошевић, дугогодишњи генерални секретар те медијске куће Станислав Вељковић, новинари Оливера Јовићевић и Владимир Паликућа, помоћник извршног директора Татјана Ћитић, Милена Вучетић, која је са места директора технике отишла у пензију, као и одговорни уредник ПГП РТС-а Марко Милутиновић.

На листи су и бивши члан Савета РЕМ-а Милош Рајковић, оснивач РТВ Б92 и бивши државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић, доскорашњи први човек недељника „Експрес“ Слободан Орлић, редитељ Ђуро Мрђа, из РТВ-а Зоран Цветковић, песник Владан Ракић и новинар Миодраг Попов.

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), у међувремену, именовало је новог члана УО РТС-а Шћепана Прашчевића, двадесетдеветогодишњег правника из Београда, чиме је попуњено место у овом телу које је од марта 2019. године било упражњено. Сада у пуном саставу, УО РТС-а одлучиваће по трећи пут за првог човека Јавног сервиса.

Претходна два конкурса за генералног директора, подсетимо, поништена су зато што ниједан кандидат није имао потребну већину гласова. Мандат генералног директора је пет година, а једно лице може бити именовано највише два пута. До именовања новог генералног директора функцију вршиоца дужности обавља Драган Бујошевић, којем је 5. маја прошле године истекао петогодишњи мандат.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

20.01.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 16:08

Farsa ili ne

Zašto ne pitate Vuletića koji su kriterijumi za izbor gen.dir. RTS-a? Prvi put kandidati nisu imali viziju, drugi put nisu zadovoljili, a ti se kandidati ponovo javili??? Kako su stekli za par meseci ono što nisu imali? Koji su kriterijumi Upravnog odbora, kada im duže traje taj izbor nego za rimskog papu ili patrijarha?
O kandidatima se vrlo malo zna, tačnije o njihovim planovima, vizijama. Bilo bi poštenije da se organizuje javno sučeljavanje, nego da se iza zatvorenih vrata pola sata ćeska sa svakim. Javnost ima pravo da zna ko su i kakvi kandidati za to mesto.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси