Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вучић одликовао колумнисту Џерузалем поста Мајкла Фројнда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 02. 2021.

Извор: УНС

Вучић одликовао колумнисту Џерузалем поста Мајкла Фројнда

На предлог Савеза јеврејских општина Србије и Удружења новинара Србије, председник Србије Александар Вучић доделио је данас, поводом Дана државности, Сребрну медаљу за заслуге Мајклу Фројнду, колумнисти Џерузалем поста и председнику Друштва израелско-српског пријатељства.

Орден је у име Фројнда, који није могао да дође у Београд, примио председник УНС-а Владимир Радомировић.

У писму председнику Вучићу, Фројнд је истакао да је дубоко почаствован одлуком да добије Сребрну медаљу за заслуге као знак признања за његов дугогодишњи рад на оснивању и вођењу Друштва израелско-српског пријатељства, као и за текстове које је писао за Џерузалем пост о српско-јеврејским односима.

„Последњих година, а посебно под вашим руководством, односи Израела и Србије цветају“, наводи се у Фројндовом писму и додаје да „вековима постоје снажне историјске везе између Јевреја и Срба“. „Наши народи су живели и умирали заједно. Ми смо мали народи, поносни на своју традицију и културу, окружени непријатељским снагама које су нам кроз историју домовине нападали и окупирали“, додаје се у писму Фројнда и подсећа да је „зли усташки режим током Другог светског рата у Јасеновцу убијао Србе и Јевреје, једне поред других, али ни Срби ни Јевреји никада нису одустали и данас оба народа поносно стоје  на светској сцени као суверене, независне земље“.

Фројнд наводи да су последњих година основани центри за изучавања јеврејске и српске културе у Београду и Јерусалиму, да је на згради Председништва Србије поводом Дана сећања на Холокауст прошле истакнута жута застава, заједно са заставом Србије, као и да је говор председника Вучића на конференцији Америчко-израелског комитета за јавне послове - АИПАК у Вашингтону доживео овације. Фројнд закључује да се нада да ће ускоро доћи у „прелепи Београд“ и да ће моћи и лично да се захвали председнику Вучићу.

За заслуге у новинарству данас су медаље добили и новинарка телевизије Н1 Јелена Зорић, новинарка Телевизије Пинк Гордана Узелац, новинари Прве телевизије Братислав Илић и Зоран Максимовић, новинарка Политике Данијела Давидов Кесар и дописница кинеске телевизије Си-Си-Ти-Ви Јинг Џанг.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

16.02.

2021.

Александар Вељић [нерегистровани] у 23:39

Заслужена награда

Заслужено је ово признање, пошто Мајкл Фројнд годинама уназад објављује афирмативне чланке о Србији, са невероватним осећањем за сва национална питања ове земље.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси