Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Екипи РТС-а речено да не могу на Косово јер се нису најавили, официр за везу истиче да новинари немају ту обавезу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 02. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Екипи РТС-а речено да не могу на Косово јер се нису најавили, официр за везу истиче да новинари немају ту обавезу

Новинарка Радио-телевизије Србије Светлана Вукмировић, којој косовска полиција већ четврти дан не дозвољава да пређе административни прелаз Јариње, рекла је УНС-у да су око подне екипи РТС-а пришла три службеника косовске полиције и рекла им да не могу да уђу на Косово јер свој долазак нису најавили 72 сата раније преко официра за везу.

„Полицaјци су нам рекли да је то процедура по Бриселском споразуму“, каже Вукмировић.

Вукмировић за УНС истиче да је екипа РТС-а све време у контакту са официром за везу и да је он упознат са дешавањима на прелазу, те да је ово објашњење апсурдно.

Она сада на Јарињу чека и писано објашњење да је ово разлог четвородневног малтретирања новинара.

Официр за везу Дејан Павићевић за УНС истиче да се по Бриселском споразуму прелазак новинара не најављује „апсолутно никад“.

„Ово важи искључиво за највише државне званичнике. Ја сам од почетка у контакту са екипом РТС-а, о овом случају упознате су одмах све стране. Ми ћемо сада тражити од Брисела да предузме конкретне кораке јер је ово флагрантно кршење Споразума, слободе кретања и права новинара на слободу извештавања. Ово је антицивилизацијски чин и тражићемо да се то прекине“, рекао је за УНС Павићевић.

Иначе, новинарку Светлану Вукмировић косовски полицајци дуже од две године спречавају да извештава тако што је редовно задржавају на прелазима. Она је УНС-у рекла да та процедура обично траје око пола сата до сат и да увек мора да наведе детаље свог боравка на Косову. Међутим, сада је процедура већ ушла у четврти дан.

Новинари са Косова и Метохије и представници УНС-овог огранка на Косову - Друштва новинара Косова и Метохије, због малтретирања колега са Радио-телевизије Србије, одржали су јуче протест на административном прелазу Јариње.

У знак подршке колегама, али и протеста против односа привремених косовских институција према медијима, окупљене новинарске екипе положиле су телевизијску опрему на прилазни пут и на кратко блокирали саобраћај. Они су симболично заћутали носећи транспаренте са натписима „Слобода медија“, „Слобода говора“, „Слобода кретања“ и „Пустите новинаре да раде свој посао“.

УНС и ДНКиМ протестовали су  и у уторак што екипи емисије „Право на сутра“ косовска полиција не дозвољава да уђе на територију Косова и навели да сматрају да су слобода кретања и слобода говора основна људска права која се не смеју ограничавати административним мерама.

Емисија „Право на сутра“ покренута је као сарадња РТС-а са пројектом Европске уније "Бесплатна правна помоћ" и Канцеларијом за Косово и Метохију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси