Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ обуставио поступак против Пинка због претње смрћу у ријалитију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 02. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ обуставио поступак против Пинка због претње смрћу у ријалитију

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) одлучио је да обустави поступак против националне Телевизије Пинк због емитовања претњи убиством учесника „Задруге“ у програму уживо септембра прошле године.

Кристијан Голубовић, један од учесника ријалити програма „Задруга“ 16. септембра прошле године у програму на Телевизији Пинк упутио је претње убиством Станији Добројевић, али су чланови Савет РЕМ-а на јучерашњој редовној седници већином гласова одлучили да обуставе поступак за изрицање мере тој телевизији.

Учесник ријалитија Голубовић, који је већ осуђиван због тешких кривичних дела, изјавио је уживо у програму: „Убићу Станију Добројевић лично или преко мојих људи, ако ми се искрено не извини за оно што ми је увредила децу. И убићу сваког у животу ко ми буде споменуо дете“.

Непосредно после емитовања ових претњи, РЕМ је прошле године поднео Основном јавном тужилаштву у Руми кривичну пријаву због угрожавањa сигурности против Кристијана Голубовића, а тада је истовремено и покренут и поступак за изрицање мере Телевизији Пинк, који је, међутим, Савет Регулатора јуче обуставио.

На сајту РЕМ-а данас је објављено да су чланови РЕМ-а обавештени да је надлежно тужилаштво одбацило кривичну пријаву оштећене Станије Добројевић због претњи које је на националној телевизији изрекао Голубовић. Тужилаштво је, наиме, одбацило кривично пријаву, јер то није дело које се гони по службеној дужности, већ по приватној тужби.

Ставу тужилаштва се придружила и већина чланова РЕМ-а, потврђено је УНС-у у РЕМ-у, те је поступак Регулатора против Пинка обустављен. Чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић, међутим, сматра да то није добар аргумент РЕМ-а за обустављење поступка против те телевизије. „Придружили су се мишљењу тужилаштва, што није никакав аргумент с обзиром на то да се ради о различитим поступцима“, изјавила је за УНС Јудита Поповић.

Случај емитовања јавних претњи убиством прошле године био је драстичан пример кршења закона на националној фреквенцији, али не и први код истог емитера. Телевизија Пинк је, наиме, и децембра 2015. године емитовала изјаву Кристијанa Голубовићa, али у другом ријалитију „Фарма“, у којој он наводи да би новинарима „требало сећи главе“.

Чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић сматра да су, када су Слободан Цвејић, доскорашњи члан Савета, Јудита Поповић и она покренули покренули питање ограничавања времена емитовања ријалити програма многе колеге „наивно закључиле да је Кристијан Голубовић заслужан за то што се ријалити програми више неће емитовати у поподневним и раним вечерњим терминима“.

„Не само што је наш покушај измештања ријалити програма пропао, већ ТВ Пинк није кажњен због тога што је учесник у ‘Задрузи’ у програму уживо претио смрћу старлети Станији Добројевић. Пре само пет година, исти човек на истој телевизији изјавио је да би новинарима ’требало сећи главе’. И исход је био исти. Поступак је обустављен“, каже за УНС Аранђеловићева.

Чланови Савета Вишња Аранђеловић, Јудита Поповић и Слободан Цвејић, подсетимо, покренули су инцијативу у РЕМ-у о доношењу обавезујућег правилника за временско ограничење ријалити програма „присилног окружења“ на касне ноћне сате. Тај правилник је израдила стручна служба РЕМ-а, али су у међувремену поједини чланови Савета променили мишљење, те је он после бурне расправе одбачен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси