Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Први дан СОС телефона за новинаре - без пријаве за угрожавање безбедности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 03. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Први дан СОС телефона за новинаре - без пријаве за угрожавање безбедности

Бесплатни СОС телефон - 0800 100 115 - који је намењен свим новинарима и медијским радницима који сматрају да им је угрожена безбедност, од јуче је у функцији, а како УНС сазнаје, првог дана није било пријава за угрожавање безбедности.

Како за УНС каже Веран Матић, члан Радне групе за безбедност и заштиту новинара, било је неколико позива грађана и новинара који су желели да провере да ли телефон ради, као и да изнесу своје мишљење о раду медија.

„Позиви нису имали везе са актуелним претњама, због којих је основана линија“, каже Матић, члан Радне групе у оквиру које је установљен СОС телефон за угрожене медијске раднике.

На поменутом броју телефона 24 сата, седам дана у недељи, дежура четири правника који имају искуство у раду на случајевима насиља према медијским радницима.

„На овај бесплатни број телефона, новинари и медијски радници могу пријавити сваку ситуацију која производи осећај угрожености због бављења новинарском професијом. Позивом на овај број добиће објашњење о законском третману дела које пријављује и о поступцима који треба да се покрену како би се надлежним институцијама, полицији и тужилаштву пријавило угрожавање безбедности, ако је реч о случајевима који се гоне по службеној дужности“, каже Матић.

Новинари и медијски радници који пријаве угрожавање безбедности, на овом броју телефона добиће и информације о контакт тачкама полиције и тужилаштва које су надлежне за регион у којем раде или у којем је почињено дело, уз упутство о томе на које је све начине могуће реализовати пријаву.

„Ако је реч о кривичном делу које се гони по приватној тужби, добиће детаљнија упутства о процедури и начину на који  је могуће поднети тужбу, као и о томе где потражити бесплатну правну помоћ, у случају да је потребна“, каже Матић.

 Он наводи да је у припреми апликација и сајт bezbedninovinari.rs на којима ће се налазити све релевантне информације о заштити безбедности новинара, контакт тачкама у надлежним институцијама, студије случајева, домаћи и међународни стандарди, као и информације о актуелним случајевима.

Бесплатна СОС линија основана је у оквиру рада Радне групе за безбедност и заштиту новинара коју је основала Влада Србије, са циљем да се поједностави пријављивање претњи и напада и новинари додатно информишу и едукују о остваривању својих права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси