Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милана Арњаш изабрана за нову директорку Хлас људу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 03. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Милана Арњаш изабрана за нову директорку Хлас људу

Управни одбора Хлас људу изабрао је данас за нову директорку Милану Арњаш, чланицу Одбора за информисање у Националном савету словачке националне мањине, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Она је, како сазнајемо, изабрана на телефонској седници УО Хлас људу, којој је присуствовало седам од девет чланова, а за њен избор је гласало њих шесторо.

Претходни директор Хлас људу Михал Спевак поднео је оставку 2. марта, само недељу дана након што је изабран за директора.

У оставци у коју је УНС имао увид, Спевак је навео да је „на наведено принуђен, јер иако је прошло већ седам дана од мога именовања још увек нисам закључио Уговор о раду, нити сам извршио потребне пријаве у АПР, нити сам добио примопредају дужности од раније директорке, а посебно што немам било какву подршку од стране УО, запослених, као ни потребну комуникацију, па стога не могу обављати нити минимум дужности за које сам именован“.

Удружење новинара Србије (УНС) подржало је крајем фебруара запослене у редакцији словачког листа “Хлас људу” у апелу да се редакцији овог недељника обезбеди да несметано, независно и професионално обавља свој посао, без уплитања политичких странака и Националног савета и навео да је забринут због утицаја политичара и чланова Националног савета словачке националне мањине на уређивање и функционисање листа „Хлас људу“, чиме се грубо крши уредничка независност.

Запослени у НИУ „Хлас људу“ у отвореном писму раније су навели да су „незадовољни начином функционисања Управног одбора ове установе чији је председник Милослав Хрћан, као и мешањем у рад УО од стране покрајинског посланика и члана Националног савета словачке националне мањине Павела Суровог“.

Они су истакли да је незадовољство кулминирало 23. фебруара, на седници УО за коју сматрају да је одржана нерегуларно, на којој је разрешена директорка НИУ „Хлас људу“ Ана Хуђанова, након чега је за директора именован Спевак.

Покрајински посланик и члан Националног савета словачке националне мањине у Србији Павел Сурови одговорио је на саопштење УНС-а и отворено писмо запослених тако што је тврдио да је „седница заказана у Складу са Статутом и Пословником о раду УО Хлас Људу“.

Он је написао да је „председница Националног савета Словака Либушка Лакатош без позива, са бившом директорицом Хуђановом, предводила запослене  да опструирају рад УО Хлас људу и сами ток седнице“.

Запослени, пак, тврде да то није истина и да су се  сами окупили како би јавно исказали незадовољство због уплитања Суровог у рад Управног одбора НИУ „Хлас људу“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси