Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Потписан споразум о сарадњи УНС-а и Савета ромске националне мањине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 04. 2021.

Извор: УНС

Потписан споразум о сарадњи УНС-а и Савета ромске националне мањине

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић и председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић потписали су данас у просторијама Удружења споразум о сарадњи у циљу пуног и ефикасног укључивања припадника ове мањине у области јавног информисања.

Председник Националног савета ромске националне мањине Накић изјавио је да је Савету важан напредак области која се тиче обавештавања на ромском језику, а која им је у складу са Законом о националним саветима националних мањина поверена, што подразумева већи број медија на том језику, као и новинара ромске националности.

„Сматрамо да бисмо на тај начин успели да разбијемо одређене стереотипе и предрасуде према ромској заједници. Важно је да уз ову сарадњу промовишемо нашу заједницу широј јавности - да се чује наш глас, ставови, идеје и предлози, као и да се јавност упозна са проблемима са којима се заједница суочава, али и са примерима добре праксе“, изјавио је Накић.

Он је додао да је Савету ове мањине значајна подршка УНС-а и у очувању ромског језика, поготово кроз покретање писаних медијa на том језику, будући да их има мало или их готово нема, као и у едуковању Рома који се одлуче за новинарски позив.

„Значајна нам је ваша подршка у очувању ромског језика будући да смо за интеграцију, али не и за асимилацију. Језик, по којем смо препознатљиви, последња је брана ка асимилацији, а успели смо да га очувамо више од једног миленијума. То је богатство не само нас Рома, него и Србије“, рекао је Накић.

Председник УНС-а Владимир Радомировић нагласио је да је овај споразум врло значајан за Удружење, јер ће се њиме ојачати и наша организацијa, као и да верује да ће у блиској будућности бити Рома у органима УНС-а и да ћемо имати новинаре који ће бити препознатљиви целој јавности, а који су део ромске заједнице.

„Драго нам је што можемо да помогнемо Савету и ромској заједници која је важан део нашег друштва и која је деценијама била запостављена, укључујући и медијски сектор. Верујемо да ће се та ситуација поправити наредних година и ту смо за сваку врсту подршке“, рекао је председник УНС-а Радомировић. Он је предложио и оснивање одбора за сарадњу у којем би представници УНС-а и овог Савета били у свакодневном контакту за међусобну помоћ. 

У име Националног савета ромске националне мањине, осим председника, састанку у просторијама Удружења присуствовале су и Пала Чабриловски, председница Извршног одбора овог Савета и Соња Митровић Лукић, члан одбора за обавештавање. У име УНС-а су присуствовали председник Владимир Радомировић и генерални секретар Нино Брајовић.

Захваљујући овом споразуму који су данас потписали Радомировић и Накић, УНС ће у оквиру новинарске школе организовати обуку за припаднике ромске националне мањине, пружати подршку за развој и реализацију медија на ромском језику, обезбедити помоћ за покретање, уређивање и дистрибуцију медија на ромском језику, као и подршку за писање пројекта за заједничко учешће на конкурсима…

Споразум о заједничкој сарадњи и деловању између УНС-а и Националног савета ромске националне мањине у Србији потписан је у циљу подршке поштовању, заштити и испуњењу законских права Рома, зарад пуног и ефикасног укључивања Рома у све области друштвеног живота, посебно у области јавног информисања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси