Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Политичка игра око штампања листа „Нова“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 05. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Политичка игра око штампања листа „Нова“

Од најаве компаније United medie (Јунајтед медија) да покреће лист „Нова“ прошло је месец дана, али се и даље званично не зна која штампарија ће прихватити да овај лист штампа. Компанија наводи да су све штампарије у Србији из страха одбиле овај посао, док провладини медији пишу да Јунајтед медија има сопствену штампарију, али да је то сакрила од јавности.

Јунајтед група у саопштењу, од 30. априла позива Владу да не игнорише страх у штампаријама због листа „Нова“, наводећи да оне које су у државном власништву Политика и Борба, као и приватне Ringier Axel Springer, Color Press и Графопродукт „нису прихватиле посао штампања новине уз различита објашњења, а која не одговарају реалности“.

„Све штампарије имају капацитете за штампање нових новина, али тај посао одбијају из очигледног страха да могу имати последице“, наводи Јунајтед група, истичући да „Влада Србије не би смела да игнорише присуство страха у штампаријама, јер то указује на аларматну ситуацију медијске неслободе у Србији“. Премијерка Ана Брнабић је, претходног дана, међутим, изјавила да је Србија „слободна земља и да она не контролише штампарије и не зна шта може да учини“ поводом тога.

Роберт Чобан, челник Color press grupe (CPG) одговарајући на питање зашто њихова штампарија неће да штампа лист „Нова“, на Твитеру је написао да она никада и није штампала дневне новине, као и да нема капацитета за то.

„CPG никад током 29 година постојања није издавала дневне новине. Наша штампарија постоји од 2001. и никад није штампала дневне новине. Имамо 110 својих магазина у свих шест држава региона и све штампамо ми. За дневне новине једноставно немамо довољно капацитета“, написао је Чобан 1. маја на Твитеру.

Причи о штампаријама и листу „Нова“ на Твитеру се прикључио и Драган Ј. Вучићевић, власник и уредник листа „Информер“, који је најавио текст који ће тај лист већ сутрадан да објави - да Јунајтед медија у свом власништву има штампарију.

Листoви „Српски телеграф“ и „Информер“ су, затим, истовремено дан после Вучићевићевог твита, 1. маја, објавили текстове у којима се каже да Јунајтед медија, у оквиру које послују Н1 и Нова С, поседује београдску штампарију „Биг принт“ која је већ имала искуства у штампању листова.

Портал Нова.рс, у власништву Јунајтед медије, одговорио је у тексту под називом „Власт и спин-доктори заједно против штампања новина ‘Нова’“, међутим, да је реч о „спину таблоида“, потврдивши да Јунајтед медија има штампарију, али да нема капацитете за штампање листова.

„Биг принт“ са седиштем у Београду је, наиме, према подацима са сајта Агенције са привредне регистре у стопостотном власништву компаније „Дајрект медија“, док је „Дајрект медија“ у власништву, са 95 одсто удела, Јунајтед медије (United Media S.á.r.l. из Луксембурга).

Штампарија „Биг принт“, према писању „Српског телеграфа“ и „Информера“, својевремено је штампала и лист „Прес“, те су истакли да је данас она модерна штампарија. Нова.рс, међутим, наводи да се „Биг принт“ штампарија „бави потпуно другом врстом делатности“, а не штампањем листова.

„’Откривена’ штампарија је БИГ Принт и она, премда јесте у власништву United Media, нема ни машине ни капацитете за штампање новине, већ се бави потпуно другом врстом делатности – штампом великих формата, попут блиборда, штампом на текстилу, ауто-графиком и слично. Да штампарија у власништву United media има ту могућност – нове новине ’Нова’ би већ неколико месеци биле доступне читаоцима у Србији“, стоји у тексту портала Нова.рс.

Осим директора Color press grupe који је објавио на Твитеру, УНС-у су и штампарије Борба и Графопродукт одговориле да немају капацитета за штампање листа „Нова“. Штампарија Борба навела је да нема „технолошку сигурност“ за штампање још једних новина, док је Графопродукт напустио програм штампе листова. Штампарије Политика и Ringier Axel Springer до данас се нису огласиле.

Директор штампарије Графопродукт Горан Рађеновић потврдио је за УНС да нису прихватили штампање листа „Нова“, али да је „основни и једини разлог због ког не могу прихватити тај посао недостатак производних капацитета, настао услед преусмеравања њихове штампарије на други производни програм“ због лоше финансијске ситуације.

„До пре две године смо у машинском парку располагали и машином за штампу новина, а којом смо могли одговорити на захтев за свакодневну штампу траженог тиража листа ‘Нова’. Били смо принуђени да машину продамо и у потпуности се преоријентишемо на други програм штампе (рекламни каталози великих тиража) инсталацијом нове линије за акциденичну рото-штампу, чиме смо у потпуности напустили програм штампе новина“, објаснио је он.

Иако је директор Графопродукта објаснио да се ова штампарија, као и Биг принт, у власништву Јунајтед медије, не бави штампањем листова, ова компанија и Нова.рс настављују да оптужују штампарију Графопродукт да „има капацитете за штампање нових новина“.

У Штампарији Борба УНС-у је раније речено да она штампа и лист „Данас“, који је од недавно у власништву Јунајтед медије, као и „Вечерње новости“, али да има „ограничене техничко–технолошке могућности, тако да од три једну дневну новину штампа на старој машини, која није у могућности да одговори на савремене захтеве“. „То практично значи да нема технолошку сигурност за штампање још једне дневне новине“, рекли су УНС-у у овој штампарији.

Компанија Јунајтед медија 9. априла је најавила да покреће лист „Нова“, који ће излазити шест пута недељно, док ће суботом излазити двоброј, као и да редакцију чини тим истоименог портала. Директор и главни и одговорни уредник портала Нова.рс Веселин Симоновић је после тога изјавио да тај лист нити једна штампарија у Србији неће да штампа. Банери у онлајн медијима Јунајтед медије, међутим, најављују да ће ускоро, ипак, тај лист почети да излази.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси