Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представници НР Кине, УНС-а, Владе Србије и Града Београда одали почаст убијеним кинеским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2021.

Извор: УНС

Представници НР Кине, УНС-а, Владе Србије и Града Београда одали почаст убијеним кинеским новинарима

„Вечно ћемо вам бити захвални и вечно ћете бити у нашим срцима. То је порука коју сваке године шаљемо са овог места нашима колегама у Кини“, изјавио је председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић, приликом одавања почасти убијеним кинеским новинарима у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо, председница Извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић и председник Владимир Радомировић, министарка Дарија Кисић Тепавчевић и представници Града Београда, полагањем венаца испред спомен обележја на месту срушене кинеске Амбасаде одали су данас почаст убијеним кинеским новинарима 1999. године.

„На венцу који смо данас положили пише – вечно ћемо вам бити захвални и вечно ћете бити у нашим срцима. То је порука коју сваке године са овог места шаљемо нашим колегама новинарима у Кини“, рекао је председник УНС-а Радомировић.

Он је додао да је УНС, који је члан Новинске мреже „Појас и пут“, предложио да награда те мреже, за разумевање међу народима, понесе име наших колега које су убијене у НАТО нападу. „Сматрамо да би то било најбоље сећање на њих, као и да је важно да новинари доприносе бољем разумевању међу народима како се не би дешавало оно што се десило овде у ноћи, 7. маја 1999. године“, рекао је Радомировић.

Амбасадорка Кине Чен Бо захвалила је Влади Републике Србије, Граду Београду, Удружењу новинара Србије и свим српским пријатељима што сваке године обнављају сећање на погинуле кинеске новинаре.

„Са својим српским колегама, три кинеска новинара својим животима су платили цену заштите истине, правде и праведности. Никада нећемо заборавити злочин учињен од стране агресора, који је на најбруталнији начин погазио људска права, а у име такозване заштите, одбране људских права", рекла је Чен Бо.

Министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да се данас одаје почаст онима чији су „животи угашени током безумља НАТО агресије“ у Србији. Она је истакла и да је Србија бескрајно захвална кинеском народу и кинеским новинарима, који су и у тим тешким тренуцима били уз нашу земљу.

„Народна Република Кина је наш велики пријатељ, који нам увек пружа безграничну подршку у свим изазовима који се нађу пред нама. Права је привилегија имати такве пријатеље као што је кинески народ“, рекла је Кисић Тепавчевић.

У НАТО нападу на амбасаду Народне Републике Кине 7. маја 1999. године, у 23 сата и 45 минута погинули су Су Синхгу и Џу Јинг, дописници листа Гуангминг жибао и Шао Јунхуан, новинарка агенције Синхуа. Америчка влада је после напада тврдила да је амбасаду напала грешком и извинила се кинеској држави, али је овај напад изазвао вишедневне масовне протесте широм Кине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси