Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Почело суђење за угрожавање безбедности новинарке Јелене Зорић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 06. 2021.

Аутор: Д. Б.

Почело суђење за угрожавање безбедности новинарке Јелене Зорић

У Палати правде данас је почело суђење за угрожавање безбедности новинарке Јелене Зорић у којем је окривљени адвокат Светислав Бојић, бранилац Предрага Колувије у случају „Јовањица“. Kако је УНС-у речено из Другог основног тужилаштва изложен је оптужни предлог, предложени су докази и изнета уводна реч браниоца.

По изласку из суднице адвокат Драгољуб Ђорђевић, пуномоћник оштећене Јелене Зорић рекао је да суд поступак води као хитан јер се ради о кривичном делу у вези са обављањем јавне делатности, у овом случају новинарства и да је због тога одлучено да одмах буде узета изјава окривљеног.

„Колега Бојић је одбио да да одбрану тражећи од суда да прибави видео снимке са сигурносних камера испред Посебног одељења Вишег суда у Београду, упркос томе што је у списима предмета допис страже да се снимци чувају само 23 дана и да нису у могућности да их доставе“, изјавио је Ђорђевић и додао да је суд констатовао да окривљени Бојић не жели да да своју одбрану, а затим је прочиитан његов исказ дат у поступку тужилачке истраге.

Јелена Зорић биће саслушана, рекао је Ђорђевић, након извођења доказа који су предложени од стране одбране и тужилаштва.

„Биће затражени и списи дисциплинског поступка од стране дисциплинског тужиоца Адвокатске коморе Београда. Према мојим сазнањима, која не могу да потврдим 100 одсто, мислим да је подигнута оптужница у дисциплинском поступку против колеге Бојића у Адвокатској комори Београда“, рекао је Ђорђевић.

Бранилац окривљеног Кристина Павловић рекла је УНС-у да адвокат Бојић није претио новинарки и да у овом случају нема кривичног дела угрожавања сигурности јер претња, како је то одређено и судском праксом, мора бити конкретна и директна на живот и тело оштећеног лица, а да тога у овом случају нема.

„У уводној речи одбране истакла сам да су у току истраге од стране тужилаштва грубо кршена права окривљеног, пре свега претпоставка невиности. Тужилаштво није прихватило ни извело ниједну доказну радњу предложену од стране одбране: нису саслушани сведоци, колеге адвокати који су били непосредно присутни, нити је саслушан Предраг Колувија иако наводне речи које се стављају на терет окривљеном да је изговорио, нису у ствари његове речи него су наводно преношење туђих речи“, рекла је Павловић.

Она је као најбитнији моменат суђења истакла да се сазнало да је тужилаштво касно тражило снимке сигурносних камера које покривају Специјални суд и да они више не поседују снимке од 28. и 29. децембра 2020. године.

„Након што је то сазнао окривљени је одбио да да своју одбрану јер је револтиран поступањем тужилаштва и полиције. Тражио је да суд наложи достављање снимака јер они су директан доказ да се тај догађај није десио на начин на који је описан у оптужници и затражио да суд прибави извештај од министарства колико се чувају снимци са сигурносних камера“, изјавила је Павловић.

Новинарки Јелени Зорић испред Специјалног суда је, како су раније писали медији, адвокат Светислав Бојић прво 28. децембра рекао: „Молим Вас будите прецизни у извештавању пошто је мој клијент Предраг Колувија поштен човек и велики верник, ево он мени каже кад сам ишао да га посетим ‘Зорићка ме уништава и растура њеним извештавањем, али се ја Богу молим за њено здравље, као што се молим и за здравље тужиоца Саше Дрецуна и овог што га је ухапсио, Слободана Миленковића'“. Истог дана, између осталог, рекао је и да није добро прошао „ко год се о Пеђу огрешио“.

А затим и 29. децембра, такође, док је била на новинарском задатку: „Замало да Пеђи данас буде укинут притвор, а Пеђа те је пуно, пуно поздравио“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси