Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тужилац дао завршну реч на суђењу за убиство Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 07. 2021.

Аутор: УНС

Тужилац дао завршну реч на суђењу за убиство Славка Ћурувије

Тужилац Миленко Мандић дао је завршну реч на поновљеном суђењу за убиство новинара и власника „Дневног телеграфа“ Славка Ћурувије које је настављено иза затворених врата пред Посебним одељењем за организовани криминал Вишег суда у Београду.

Претходно је судско веће одлучило да новинари буду искључени са рочишта, зато што се тужилац и одбрана изјашњавају о документима који носе ознаку државна или службена тајна. С обзиром да је доказни поступак јуче завршен, судско веће је одлучило да тужилац изнесе завршну реч. 

Након завршне речи тужиоца, очекује се да у септембру завршну реч да одбрана, а након тога следи изрицање пресуде. 

- Комисија за истраживање убистава новинара је више пута подвлачила да је неопходно убрзати суђење. Задовољни смо динамиком која указује да ће се овај део судског поступка завршити у предвиђеним оквирима. С обзиром да је реч о истом судском већу које је оптужене осудило на 100 година затвора верујем да неће бити одступања и при изрицању нове пресуде, као што верујем да ће пресуда бити убедљиво образложена тако да неће оставити простор за другачије виђење Апелационог суда, каже за УНС, Веран Матић председник Комсије за истраживање убистава новинара.

Он истиче да је ово суђење „национално важно, али и да је одавно изашло из оквира Србије“.

- Ово је редак пример да је убиство 15 година од злочина разрешено пре свега захваљујући оснивању и раду Комисије за истраживања убистава новинара и снажним активностима удружења новинара. Заправо је постало неки модел како би требало истрајати и поступати када је реч о другим још некажњеним злочинима над нашим колегама у свету. А статистика каже да се више од 90 одсто случајева убистава новинара и медијских радника никада не разреши, истиче Матић. 

Иначе, реч је о поновљеном суђењу, које је почело у октобру 2020. године. Претходном пресудом, која је укинута, сви окривљени су били осуђени на укупно 100 година затвора. Оптужени су Радомир Марковић, некадашњи начелник ресора Државне безбедности, Милан Радоњић, први човек београдског РДБ, као и припадници службе Ратко Ромић и Мирослав Курак. 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

14.07.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 19:06

СДБ

"Када је реч о затвореним суђењима, са таквом праксом смо се суочавали обично када је тема о којој се у судници говори механизам рада и поступци Безбедносно-информативне агенције (БИА)." Да ли су на овом суђењу изнети и подаци Службе државне безбедности СФРЈ из осамдесетих година?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси