Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Милошевић: Промоција моћи власти и немоћи институција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 07. 2021.

Аутор: Н1 / УНС

Милошевић: Промоција моћи власти и немоћи институција

Као новинар се осећам поражено, али то није ново и није први пут. Као грађанка Србије сматрам да је то морбидни пир. Не знам која је његова сврха, али едукативна сигурно није. На једној страни то је била промоција апсолутне свемоћи, а на другој апсолутне немоћи. Представник власти, министар полиције, демонстрирао је исто што и председник државе неколико месеци раније - апсолутну свемоћ. Ако је изношење доказа из истраге, док траје истрага - кривично дело, што су многи правници ових дана говорили, онда је то повреда Закона о тајности података. На другој страни је апсолутна немоћ правосудних органа да се тако нечем одупру и коначно раде свој посао, изјавила је Оливера Милошевић, потпредседница Удружења новинара Србије, гостујући у Дану уживо на Н1, а коментаришући објављивање фотографија обезглављених младића на насловним страницама и на телевизији са националном фреквенцијом, жртава Вељка Беливука, шефа криминалне групе осумњиченог за више бруталних ликвидација.

На констатацију водитељке да је председник државе изјавио да би тражио да се покаже још тих фотографија и питање како се новинари могу супротставити томе, Милошевић, дугогодишња новинарка и чланица Комисије за жалбе Савета за штампу, истиче да се то може једноставно учинити „поштовањем закона и етичких стандарда које прописује наш Кодекс новинара Србије“.

- Међутим, сведоци смо да се то годинама не ради и да таблоиди крше све, што је било и у овом случају. Не видим  механизам, поготово што су институције потпуно маргинализоване. Поражавајуће је да кажем, али не видим начин уколико ни Регулаторно тело које је задужено да реагује у оваквим ситуацијама то не чини, изјавила је Оливера Милошевић, подвлачећи да „медији не смеју бити у служби власти“, те да је то „изричито забрањено Кодексом новинара Србије“:  

- Чак и уколико надлежни органи ураде ово што су сада урадили, то не значи зелено светло да грешка или намера државног функционера подразумева уједно и дозволу да кршимо етичке стандарде и принципе. То изричито забрањује и Поглавље 4 Кодекса новинара Србије које каже да се не допушта објављивање садржаја који могу узнемирити јавност и повредити достојанство жртве, што је у овом случају и у случају из марта месеца учињено, закључује Милошевић.

Промотери кршења закона 

 Упитана за коментар поводом објашњења министарке културе Маје Гојковић, која сматра да би забрана објаве фотографија злочина довеле у питање слободу медија, Милошевић одговара да би "слобода медија била да их уредници тих медија нису објавили сутрадан на насловним странама, или уживо у програму".

-Слобода медија је да се сваки уредник одупре притиску или наметању да се то објави.

Како истиче, уредник би требало да има интегритет да каже – „није мој посао да то пренесем, већ да дамо одговоре на кључна питања“.

- Рецимо, одакле министру те фотографије, макар био и министар полиције. То су фотографије из истражног поступка, омета се кривични поступак, врши се недозвољени притисак на правосуђе. Онда да питају министра, на који начин је дошао до тих фотографија. У које сврхе их користи јавно. Сме ли он то да ради. Хоће ли бити санкционисан. Уместо то да раде, таблоиди постају нека врста саучесника и промовишу кршење закона од стране највећих државних функционера и док то раде и сами крше низ закона.

РЕМ одмара

 Оливера Милошевић подвлачи да је објављивањем ових фотографија прекршено неколико медијских закона: Закон електронским медијима, Закон о јавном информисању и медијима, Правилник о заштити људских права у области пружања медијских услуга и Кодекс новинара Србије.

- Ту долазимо до оног кључног момента - нема санкција. Новинарска Удружења су се огласила, огласио се Савет за штампу, апеловали, упозорили, али ту се њихове ингеренције завршавају. Савет за штампу функционише по принципу жалбе. РЕМ, који је дужан да и по службеној дужности чак санкционише, он одмара. Ваљда постоје некакве ванредне околности у којима ће државно регулаторно тело да пронађе начин да обезбеди кворум и да се у оваквим ситуацијама реагује, да поступи по правилнику по коме РЕМ ради. Али, бојим се да санкција не би било ни да РЕМ није на распусту.

На питање шта грађани могу да ураде, саговорница Дана уживо је рекла да свако ко се осетио оштећеним на неки начин, може да поднесе жалбу Савету за штампу против штампаних медија који су те узнемирујуће садржаје објавили на насловним странама.

-  Сваки грађанин у овој држави на то има право. Где год постоји прилика требало би да се укаже на овакве негативне последице узнемиравања јавности, на то шта сматра да је улога медија. Кроз тај разговор и кроз та деловања можемо нешто да урадимо, мада се бојим да то није много.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

27.07.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 14:09

Pobogu

Pa, nije ta firma Krik objavljivala gole i ubijene ljude. Pobogu!

Одговори
пон

26.07.

2021.

ilija [нерегистровани] у 13:48

smesno

svasta..kako se ne zapita gospodja odakle Kriku, kako kazu, iskaz Belivuka.
da li je to mesanje u rad istrage i manipulacija. kako se tu ne oglasi Sud casti????
Postali ste ispostava NUNSA

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси