Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Руководство УНС-а посетило медије на југу Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 07. 2021.

Аутор: Б. Ничић и С. Димитријевић

Руководство УНС-а посетило медије на југу Србије

"Када се чинило да је живот стао, остали су пре свих лекари и новинари као нека врста задње одбране и наде да ће пандемија бити заустављена и да ће бити заустављени страхови који су захватили читав свет", рекао је председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић на трибини у Алексинцу „Новинарство у време коронавируса” коју су организовали Удружење грађана Центар за регионални развој „ДАРС” из Алексинца и Друштво за информисање „Ал прес”

Председник УНС-а Живојин Ракочевић, председник Извршног одбора Слободан Радичевић и председник Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Будимир Ничић заједно са чланом Удружења из Ниша Николом Додеровићем посетили су три нишка медија и разговарали са колегама из Телевизије Зона плус, портала Јужне вести и радиjа Смарт сити  о заштити од економских, политичких и осталих притисака, напада и претњи новинарима. 

Председник УНС-а истакао је значај локалних медија и указао да је програмско опредељење овог удружења поправљање положаја медија на локалу и заштита од економских, политичких и осталих притисака и напада.

Делегацијe медијских радника и УНС-а положиле су у Сокобањи цвеће на гроб колегинице и дугогодишње чланице УНС-а Љиљане Николић.

Новинари на локалу имају шансу да погурају друштво напред

Живојин Ракочевић, гостујући у Јутарњем програм "Кафе промаја" телевизије Зона плус поновио је да су приоритет УНС-а локални медији.

“На локалу морамо да се ослободимо економских и политичких притисака. Морамо да научимо да угриземо руку која нас храни. Мислим да је суштина, снага нашег друштвеног живота везана за локал и да на локалу раде сјајни маргинални људи. Они имају своју шансу и шансу да погурају ово друштво напред” рекао је Ракочевић.

Он је додао да је за младе новинаре суштина учење и развој медија. И да од слике коју ће презентовати гледаоцима, зависи будућност медија, као и будућност младих људи који у њима раде.

Такође, сматра да новинари треба да решавају проблеме, а не да чекају неку вишу силу да их реши. То је по његовом мишљењу пут како сви заједно треба да учинимо живот бољим и квалитетнијим. 

Ракочевић је додао и да нам је политичка реалност у великој мери уништила животе

“Врло је важно да медији буду посебан ентитет и да се од њега одбијају политичке реалности. Да не служе и да не буду активисти политике.”

Живојин Ракочевић истакао је да у локалним срединама постоји велики проблем са расподелом буџетских средстава за медије. Са тим је повезана и борба да медији на локалу добију могућност да се различито односе према проблемима, да има плурализма и да се чује друга страна.

“Да ми будемо ти који ће омогућити онима који различито мисле да се чује њихов глас”, закључио је Ракочевић указујући на улогу новинара у локалним медијима.

Трибини у Алексинцу, осим руководства УНС-а, присуствовали су представници локалних медија, цивилног друштва, здравствени радници и званичници општине Алексинац и града Ниша.

Главни и одговорни уредник Ал прес-а Нинослав Миљковић указао је на значајну улогу алексиначких локалних медија током пандемије коронавируса.

"У почеку је био присутан страх од непознатог и у нашој редакцији. Међутим, врло брзо смо се организовали и успели да уз одређене потешкоће правовремено информишемо наше грађане о актуелној ситуацији у вези са пандемијом. Имали смо подршку локалног кризног штаба и бројних људи из здравствених установа", изјавио је Миљковић.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић рекао је да су поред здравствених радника и бројих институција, значајну улогу у спречавању ширења пандемије коронавируса имали и медији, који су и поред бројних изазова, углавном успевали да професионално обављају свој посао.

Ракочевић је нагласио да је организовање оваквих трибина на локалном нивоу важан допринос сагледавању једног тешког периода који није завршен и чије ћемо последице осећати годинама.

На трибини је било речи и о доприносу локалном новинарству колега из региона преминулих од коронавируса: Милорада Додеровића, Душана Стојановића и Драгана Гојковића.

Члановима породица тројице преминулих новинара постхумно су уручене повеље за новинарски рад.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси