Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Јован Мирчески
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 12. 2021.

Аутор: Звонко Буљовчић, С. Д. Извор: УНС

Преминуо Јован Мирчески

У Београду је у 72. години преминуо суботички фоторепортер и члан УНС-а Јован Мирчески.

Јован Мирчески рођен је 25. новембра 1949. године у Нишу где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Економском факултету у Суботици и Факултету политичких наука, одсек новинарство, а завршио је и Војну академију. Као новинар-фоторепортер сарађивао је са Политиком, Илустрованом политиком, Куриром, Спортом, Спортским журналом, Дневником, Сведоком, радио за новинске агенције Танјуг и Фонет и био ратни дописник Вечерњих новости.

Сарађивао је и са редакцијом РТВ Ју Еко из Суботице и Суботичким новинама.

За своје фоторепортаже добио је признање Удружења спортских новинара Србије „Камера године“ за 2008 годину. Удружење новинара Србије 2014. године доделило му је награду „Лаза Костић“ за серију репортажа и фотографија са Светског првенства у ватерполу у Будипешти. Добитник је златног прстена Спорског листа Спорт за серију фоторепортажа са Светског првенства у Ватерполу 2015. године.

Јован Мирчески имао је 17 самосталних изложби у земљи и иностранству посвећених фудбалу, кошарци Формули 1 и тенису. 

Аутор је фото-монографије  о Новаку Ђоковићу која обухвата период од 14 година његове тениске каријере и наступе на Ролан Гаросу. Књига је преведена на енглески језик.

Током војничке каријере спасао је војника Мехмеда Имамовића на гађању бојевном бомбом и за то је награђен плакетом „Подвиг војника године“.

Јован Мирчески биће сахрањен у суботу 4. децембра на православном гробљу у Дудовој шуми у Суботици у 13.30 сати.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

03.12.

2021.

anonymousmilovan [нерегистровани] у 16:49

Legenda

Neka mu je vecna slava i carstvo nebesko. Bio je zaljubljeniku novinsku fotografiju a u poslednje vreme u njegov projekat “ Novak Djokovic na Rolan Garosu” koji je planirao da kompletira 2022 godine. Nažalost, smrt ga je sprecila.Počivaj u miru dobri druže

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси