Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представници УНС-а посетили Маторчевића и Јовановића из „Жиг инфа“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 01. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Представници УНС-а посетили Маторчевића и Јовановића из „Жиг инфа“

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић и члан Управе Жикица Стевановић посетили су данас у Гроцкој Жељка Маторчевића, уредника „Жиг инфа“, а затим и новинара овог онлајн медија Милана Јовановића у Врчину.

Маторчевић је представницима УНС-а рекао да и даље, више од три године после физичког напада на њега, полиција није пронашла особу која га је пребила.

У нападу који се догодио изјутра 9. октобра 2018. године Маторчевићу је сломљена јагодична кост и провео је недељу дана у болници.

 

Кривичне пријаве које је подносио одбачене су и нема особе која одговара за његово брутално пребијање.

Уредник „Жиг инфа“ је са представницима УНС-а разговарао о плановима да се из домова новинара редакција смести у свој простор.

„Грађани нам верују и достављају податке, траже од нас одговоре, сервисне информације. Знају да кад известимо о проблему да то има утицаја на надлежне. Добили смо и први објавили резултате референдума код нас у Гроцкој која има 100.000 становника“, рекао је Маторчевић.

Ракочевић је говорио о значају малих редакција на локалу и потреби да се пронађу слични медији како би се умрежили и добили на снази.

Представници УНС-а посетили су у његовом обновљеном дому и сарадника „Жиг инфа“ Милана Јовановића ком је 12. децембра 2018. године запаљена кућа.

Супруга Јела Дељанин и он спавали су када се пожар из гараже распламсао на кућу.

У пожару је тада изгорела кућа од 200 квадратних метара, гаража и аутомобил.

Као налогодавац првостепено је осуђен бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, али је у децембру 2021. године Апелациони суд укинуо пресуду и вратио на поновно суђење.

 

Уз Симоновића на четири године и три месеца затвора првостепено је био осуђен као непосредни извршилац Александар Маринковић, који је у бекству. На четири године затвора првостепено је такође био осуђен Владимир Михаиловић, који је посредовао у проналаску извршиоца.

Јовановић је представницима УНС-а рекао да иде даље и да се суђење наставља. Поновио је да се највише брине за супругу која не може ноћу да спава и реагује на сваки шум.

УНС ће наставити да прати и извештава са суђења Јовановићу, а, такође, рекли су данас представници Удружења, тражиће обнављање истраге у случају пребијања уредника „Жиг инфа“ Маторчевића.

Недавно су чланови УНС-овог огранка - Друштва новинара Косова и Метохије, прикупили 60.000 динара за обнову куће Милана Јовановића. На тај начин одазвали су се позиву Радне групе за безбедност и заштиту новинара која је покренула акцију за прикупљање 2,5 милиона динара за обнову његове имовине.

За три дана прикупљено је 2.875.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси