Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Гајовић на суђењу ГФЦ против За медије: Од вишка референци глава на боли
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 06. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Гајовић на суђењу ГФЦ против За медије: Од вишка референци глава на боли

Данас је на суђењу по тужби директорке фирме ГФЦ Данке Милошевић против За медије и њеног уредника Душана Војводића „за повреду угледа и части“, због анализе Конкурса за пројектно суфинансирање медија у 2018. години, сведочио Александар Гајовић, тадашњи државни секретар у Министарству културе и информисања.

Александар Гајовић је на данашњем рочишту навео да није учествовао у креирању конкретног конкурса и његових услова. 

„Ја сам као државни секретар надгледао целокупну процедуру и контролисао да комисија буде изабрана на основу правила. Никада нисмо имали званичну примедбу на одвијање процеса и одговорно тврдим да није било неправилности у томе.“

Од је додао да је његова даља улога у спровођењу конкурса била да интервенише ако наступи неки проблем, а у овом случају за то није било повода. 

„У случају када је пројекат добар а нешто недостаје, ми тражимо да се накнадно достави, а у случају ГФЦ-а није било проблема. Када је За медија приговорила на одлуку о додели средстава ми смо утврдили да није било мањкавости и све приговоре смо одбацили. Ангажовали смо независног продуцента, не могу да се сетим како се зове и он није нашао ништа спорно“, рекао је Гајовић додајући да „сматра да је комисија часно и поштено обавила посао, а господин Војводић је приговорио зато што је раније добијао средства на конкурсу, а тада није, па му је прорадила сујета, па се створила медијска хајка  од стране За медије, Нина Брајовића и Бошка Савковића“.

На питање да ли му је познато да постоји повезаност између фирми Essentis и ГФЦ-а, изјавио је да му није познато.

„Нигде не пише да не може“, изјавио је Гајовић и на питање да ли је индикатор о повезаности два лица то што су четири одељка у пријави идентичне садржине  са истим контакт телефоном.

На питање адвоката туженог да ли му је познато да су референце апликанта, односно искуство обавезна садржина конкурса, Гајовић је одговрио да „није услов, колико је мени познато, али ако је писало у закону онда то јесте случај, али се нису ценили“.

На исто питање оптуженог Војводића, одговорио је да референце нису обавеза када се разматра коме ће бити додељена средства, јер „комисија може да их гледа, а и не мора, важан је садржај, а не референце“.

Душан Војводић је потом навео да су референце прописане законом као обавезан критеријум за оцењивање пројаката  и упитао да ли државни секретар може да суспендује критеријуме прописане законом. Гајовић је рекао да он „то није урадио, а да је већ објаснио да садржај пројекта опредељује одлуку комисије“.   

Гајовић је такође навео је да се не сећа да ли су испитиване референце за фирму ГФЦ. Додао је и да, по његовом искуству, закон не спречава да се у рубрику референце искуства уносе подаци трећих лица.

„Ако је и било, од вишка глава не боли, мислим да је у конкретном случају то било да би се појачао разлог за добијање средстава“, рекао је Гајовић.

Гајовић је изјавио и да му није познато преко ког медијског сервиса је реализован пројекат фирме ГФЦ за који су добили средства на конкурсу, а да „када се правда пројекат онда се нагласи где је емитовано“.   

Александар Гајовић је једино потврдио да му је познато да је Министарство културе покренуло поступак против ПД Essentis ради повраћаја средстава.

Данашњим рочиштем завршена је главна расправа у овом случају, а пресуда ће бити уручена станкама у поступку.

Тужбу је директорка ГФЦ-а поднела и против Бошка Савковића, награђиваног документаристе и продуцента чије међународне награде је ГФЦ приказао као своје у пројектној апликацији.

За медиа је у својој анализи утврдила низ неправилности у наративном и финансијском извештају фирми Essentis и ГФЦ и поставила питање Министарству културе и информисања “Да ли су прихваћени наративни и финансијски извештаји продукција Essentis и ГФЦ?

Министарство није одговорило, па је За медиа поновила питање, овог пута јавно у тексту под насловом “Финансијски и наративни извештаји фирми Essentis и ГФЦ предати Министарству културе су школски пример корупције и прања новца”. У тексту је објављена анализа неправилности на основу финансијских и наративних извештаја ГФЦ-а и Essentisa.

Фирми ГФЦ је на конкурсу Министарства културе и информисања додељено 3.7 милиона динара за пројекат „Чувари нашег неба“ који, како се у образложењу о додели средстава наводи, представља  „приказ значајног наслеђа Србије у области ваздухопловства од почетка Другог светског рата до данас и развоја домаће ваздухопловне индустрије“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси