Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Усвојен Европски кодекс стандарда за независне фектчекинг организације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 09. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Усвојен Европски кодекс стандарда за независне фектчекинг организације

Европске организације за проверу чињеница данас су објавиле Кодекс, који подразумева успостављање стандарда за методологију, етику и транспарентност у раду.

Пројектни координатор у Центру за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) Јована Прешић рекла је за сајт Удружења новинара Србије да ће користи од ове иницијативе имати превасходно читаоци. Према њеним речима, чланство у Европској мрежи фектчекера биће знак да одређени медиј поштује високе стандарде у раду, а самим тим и показатељ његове релевантости и кредибилности. 

Како наводе из ове организације цивилног друштва, Кодекс је резултат вишемесечног истраживања.

„У припреми овог Кодекса, конзорцијум организација који предводи пројекат је, између осталог, спровео детаљне консултације са фектчекинг заједницом, академском заједницом и истраживачима који проучавају дезинформације. Консултовани су и корисници производа фектчекинг медија - превасходно традиционални медији, технолошке платформе (компаније које су власници друштвених мрежа) и цивилно друштво“, рекла је Прешић. 

„Смог података“ којим смо у ери експанзије модерних техлологија окружени изнедрио је потребу за провером информација из база података, архива и свих докумената који су јавно доступни. Акције, иницијативе и пројекте попут кодекса фектчекинг стандарда са овим циљем организује и Европска мрежа фектчекера (ЕФЦСН).

Од квалитета извора до непристрасности и финансијске транспарентности сежу сви стандарди Кодекса које су организације са тежњом да буду акредитоване чланице ове мреже обавезне да поштују, наводи се у саопштењу организације цивилног друштва ЦРТА.

Кодекс ће преиспитивати чланови Европске мреже стандарда за проверу чињеница. Прва провера усвојених правила биће за годину дана, сем уколико две петине чланица не одлуче да се поглавља анализирају раније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси