Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Повереник за језике на Косову: Ускраћивање превода на српски новинарима је кршење закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 09. 2022.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС-ДНКиМ

Повереник за језике на Косову: Ускраћивање превода на српски новинарима је кршење закона

Након протеста Удружења новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) због ускраћивања превода на српски језик на конференцији посвећеној раду Института за судску медицину, одржаној 15. септембра у Приштини, повереник за језике на Косову Славиша Младеновић каже да се морају утврдити све околности овог случаја.

У писаној изјави достављеној УНС-у Младеновић објашњава да уколико је организатор конференције Министарство правде, онда је јасно да непружање превода новинарима редакција на српском језику представља кршење Закона о употреби језика.

„У сваком случају, сматрам да би добра пракса министарства била да потвди, да ли је превод организован чак и у случају када су гости на некој конференцији, што се овом приликом није десило“, каже Младеновић.

Када је реч о међународним организацијама, у овом случају Канцеларији Европске Уније, Младеновић објашњава да они нису под њиховом надлежношћу и да им је у односу њих деловање ограничено.

„Међутим, у случају да се утврди да је догађај био у њиховој организацији, сматрам да таква  пракса представља хипокризију међународних представника који се јавно залажу за неке вредности које у пракси лично не поштују. Тај ћу став лично пренети амбасадору ЕУ“, истиче Младеновић.
 
На скупу у Приштини на којем није обезбеђен превод за новинаре редакција на српском језику  учествовали су и шефови Канцеларије ЕУ на Косову и Еулекса Томаш Суњог и Гунар Вигемарк, као и министарка правде Косова Албуљена Хаџиу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси