Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Са комеморације Петру Станишићу: Улазак у све поре новинарства је обележио Станишићеву каријеру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 12. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Са комеморације Петру Станишићу: Улазак у све поре новинарства је обележио Станишићеву каријеру

Бројне медијске куће у којима је радио, разноврсна интересовања, као и улазак у све поре новинарства одраз су јединствености стваралачког опуса и каријере Петра Станишића, сагласни су новинари и културни ствараоци који су се окупили на комеморацији поводом његове смрти данас у Удружењу новинара Србије (УНС).

Ако би се неко питао у чему је јединственост Станишићевог рада, довољно би било да се осврне на његово дуготрајно ангажовање и да наброји све листове за које је писао, рекао је некадашњи уредник „Вечерњих новости“ Раде Брајовић.

„Радио је за Новости, али је писао и за десетине других листова. Био је организован и неограничених могућности. Ништа није могло да га заустави када би год осетио потребу да нешто саопшти, искаже или разради“, апострофирао је Брајовић.

Значајан део каријере посветио је спортском новинарству, а спорт га је како истиче његов колега из листа Одбојка Раша Петровић, увек инспирисао.

„Лепо смо сарађивали када је основан лист Одбојка. Селили смо се често по Београду , јер се мењала локација редакције. Све је то било занимљиво, јер њим је увек било весело и никада није било никакве свађе“, рекао је Петровић.

Говорећи о животу и каријери Станишића, новинарка Слободанка Сека Давидовић Вучковић поменула је и заједнички рад на ОРА алманаху, који јој је, како је истакла био од изузетног значаја.

„Кад смо радили алманах супруг и ја, он нам је дао податке о људима до којих нисмо могли да дођемо. Мени је то много значило јер смо тако сачували сећање на једно време“, рекла је Вучковић.

За чување успомене на Станишића и данашњу комеморацију присутним новинарима, писцима и редитељима се захвалила и Станишићева ћерка.

„За мене је тата био увек посебан, али сада видим да је и међу пријатељима и колегама новинарима оставио неизбрисив траг“, рекла је.

Момчило Ђуровић је за крај рекао његов афоризам: „И старост има својих чари, не можеш умрети млад“ и додао да ће Станишић за све новинаре увек бити млад.

Петар Станишић рођен је 30. септембра 1935. године на Банији. Себе је, како каже Вучковић описивао речима „Црногорац са Баније, заклети Југословен, на привременом раду и бивствовњу у Београду“. Био је новинар у Вечерњим новостима, Омладинским новинама, Свету и Нашој Борби, као и новинар и уредник у листовима Младост, Кекец и Ревија одбојке.

Осим што је писао о спорту, и сам је играо одбојку. Као тренер је с Партизаном освојио друго место у Купу ЦЕВ, а водио је и одбојкашки клуб из Великог Градишта ВГСК, који је било и првак Југославије.

Станишић је био посвећен и књижевном стваралаштву, а најпознатија књига коју је написао су Београдске приче. Многи његови афоризми објављени су у Јежу и Политици.

Важан траг је, како је рекла редитељка Ирена Адамовић, оставио и у драмској уметности. Осим што је глумио у Београдском драмском позоришту, његов последњи ангажман био је улога у представи коју је режирала Адамовић о деци и пензионерима.

„Када смо радили представу био је јако болестан, али смо га снимили и преко екрана пустили делове у којима глуми. Представа се завршава тако што он дрхтавим гласом, али са много ентузијазма каже – „Јуриш јунаци и принцезе!“, а затим и деца и пензионери трче по позорници. Надам се да ће све што је радио и даље инспирисати млађе генерације“, рекла је Адамовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси