Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радичевић на конференцији „Суд и медији“: Нападнути новинари дуге и исцрпљујуће судске процесе доживљавају као нови пораз
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 12. 2022.

Аутор: М.Стојановић Извор: УНС

Радичевић на конференцији „Суд и медији“: Нападнути новинари дуге и исцрпљујуће судске процесе доживљавају као нови пораз

„Однос суда и медија је важан и требало би да се заснива на обостраној независности, непристрасности, стручности, професионализму, поверењу и поштовању“, рекла је председница Врховног касационог суда Јасмина Васовић на данашњој конференцији "Суд и медији" у организацији мисије ОЕБС, која је одржана у хотелу "Метропол".

Као проблем у односу медија и правосуђа, председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Слободан Радичевић истакао је то што још увек нису изречене правоснажне пресуде у случају убиства Славка Ћурувије који датира из 1999. године, као ни пресуде за убиство Милана Пантића у Јагодини и паљење куће Милана Јовановића у Гроцкој.

„Судске поступке новинари често доживљавају као дуге, мучне, исцрпљујуће и скупе. Дешава се да због недостатка доказа буду доведени до неочекиваног краја или застарелости. Тако жртва која тражи казну или сатисфакцију за напад на себе уместо очекиване правде доживи нови пораз и то све обесхрабрује новинаре“, рекао је.

Најбитније је, према речима Радичевића, послати поруку да напади на новинаре нису дозвољени.

Радичевић је напоменуо да је УНС, међу првима покренуо посебну рубрику „Новинари на суду“ на свом порталу.

„Новинари портала УНС онлајн прате суђења новинарима, а то су почели раде и новинари других портала. Добро је да ширимо ту причу и да то буде обострано корисно - пре свега у интересу јавности и са циљем враћања поверења медијима и судству“, истакао је.

Извештаје са суђења сматра доприносом медијској солидарности и писмености. На овај начин, како каже, читалачки аудиторијум боље разуме судске процесе.

Радичевић је истакао и да Стална радна група за безбедност новинара у којој учествују медијска удружења, полиција и тужилаштво води ка бољој заштити новинара. 

„Потребно је да се установи континуирана и редовна сарадња медијске заједнице и судства и да разговарамо о свим битним темама.  Свако јавно суђење подразумева јавност и њено присуство.“, рекао је и напоменуо да је било и суђења када новинарима није било дозвољено да присуствују.

Проблематично је, како каже, и то што суд ускраћује новинарима благовремене и неопходне информације новинарима.

Са друге стране, Васовић је истакла да је често могуће чути да се врши притисак на судове, тако што медији на непримерен начин коментаришу судске поступке који су у току.

"Медији суде и пресуђују, често коментаришу уз бомбастичне наслове и непрофесионалне опсервације", навела је.

Васовић је напоменула да је потребно организовање оваквих скупова и да су они одговарајући у циљу проналажења заједничког језика који ће суд и медије ставити на исту страну - на страну владавине права у демократском друштву.

"Грађани имају веома низак ниво поверења и у правосуђе и у медије, који би требало да буду четврта грана валсти или седма сила", рекла је.

На одговорност медија у извештавању са суђења указао је шеф мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, подсетивши да је медијски професионализам императив и да је неопходно да поуздане информације свима буду доступне.

„Комуникација новинара и правосуђа није увек лака и пријатна. Међутим, неопходно је да медији и правосуђе буду независни од притисака и да сарађују, јер ће тако обе стране имати корист“, рекао је Брату.

Kако каже Брату, од изузетног значаја је да резултати истрага као и све информације из суда које су од јавног интереса буду доступне новинарима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси