Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Прва награда „Графеста“ филму „Старо Грацко, хроника бешчашћа”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 12. 2022.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС- ДНКиМ

Прва награда „Графеста“ филму „Старо Грацко, хроника бешчашћа”

Документарни филм „Старо Грацко, хроника бешчашћа”, аутора Немање Јоксимовића, добио је прву награду на Међународном фестивалу документарног филма и телевизијских форми "Графест". Награде су јуче уручене и Анђелки Ћуп, Дејану Симићевићу, Радмили Миљковић и Соњи Ристић.

На фестивалу је приказана 21 телевизијска форма, док су у ревијалном делу посетиоци имали прилику да види три документарна филма.

Новинарка и председница жирија Ивана Вановац је у име жирија честитала свим учесницима фестивала, уз запажање да су ове године аутори донели разноврсност тема и новинарску храброст.

“Жири је имао задовољство да доживи сведочанства живота Срба на Косову и Метохији кроз теме које сежу од очувања културног наслеђа, преко заштите животне средине, разорености социјалне и градске инфраструктуре, политичке сатире, до сагледавања злочина чији ефекти трају до данас. Колико год да је стваралаштво на КиМ изложено претњама, директној опасности и угрожености, предложена ауторска дела показала су висок ниво грађанске свести и новинарске храбрости”, казала је Вановац.

Жири овогодишњег фестивала чинили су и оснивачи фестивала “7 величанствених” Светлана и Зоран Поповић, публициста Ђорђе Јевтић, као и  прошлогодишњи победник фестивала Растко Шејић. Њиховом одлуком прва награда је додељена аутору Немањи Јоксимовићу за филм “Старо Грацко, хроника бешчашћа”, које говори о злочинима над цивилима и континуираним покушајима убијања могућности опстанка у изолованој српској средини.

Награду је, у име Јоксимовића, примила новинарка Александра Јовановић и захвалила се жирију што је препознао важност овог документарног филма.

“Са Немањом сарађујем више до десет година и сигурна сам да ће ова награда за његов првенац бити подстрек за даљи рад“, рекла је Јовановићева.

Специјална награда додељена је редитељу и аутору Дејану Симићевићу који је у пријављеном  омнибус раду “И ми имамо право на живот” показао визуелно богатство и оригинални професионални ауторски приступ бавећи се потресном свакодневицом породица деце са сметњама у развоју.

„Трудићу се да и у будућности радим на тако добрим стварима. Било ми је задовољство да будем усесник на Графесту“, рекао је Симићевић.

Друга награда припала је Радмили Миљковић и Соњи Ристић за оригинални концепт мини – серијала “Косовске нити” који доноси драматуршку иновацију на тему очувања нематеријалног наслеђа, доказујући дубоко грађанску традицију и културу живљења Срба на Косову и Метохији. Овај серијал намењен је деци и младима и културно - образовног је карактера.

Трећу награду жири је доделио Анђелки Ћуп за рад “Сваки гроб је једна мала црква”. У образложењу жирија наводи се да је ауторка Ђуп успела да минималистичким визуелним изразом, те неупитном уверљивошћу и ауторитетом професорке Митре Рељић, аналитички реактуелизује тему скрнављења православних гробаља на Косову и Метохији.

Ћуп се захвалила професорки Рељић која је, како каже, у филму указала на оно што можемо учинити како би споменици на КиМ били у бољем стању него данас.

“Да није било храбрости и речитости проф. Рељић, не бих са екипом постигла ово. Успела је да нам покаже да је свако гробље једна мала црква. Овом приликом бих да професорка Рељић на крају каже, немојмо да чекамо да неко други ради уместо нас. Гробља су нам у лошем стању, али много тога зависи од нас”, истакла је Ћуп.

Овогодишњи "Графест", под слоганом "После" завршен је приказивањем филма "Пут у непознато" Ненада Јуришића.

Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми "Графест" традиционално организује Дом културе "Грачаница" уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси