Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уредница емисије „Право на сутра“ и даље без права уласка на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 01. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Уредница емисије „Право на сутра“ и даље без права уласка на КиМ

Новинарка РТС-а и уредница емисије „Право на сутра“ Светлана Вукмировић рекла је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да је из незваничних извора сазнала да се њено име налази на листи људи којима је до даљњег забрањено да уђу на Косово и Метохију.

Вукмировић се, како је рекла, обратила за помоћ официру за везу Дејану Павићевићу и бившем директору Канцеларије за КиМ и амбасадору Србије у САД Марку Ђурићу.  Епилог, каже, још увек ишчекује.

„Надам се да ће ми улазак бити дозвољен до марта, како бих могла да снимим нову епизоду емисије“, рекла је, додавши да јој је забраном уласка онемогућен рад.

Након што јој у децембру двапут није дозвољено да уђе на Косово и Метохију да би снимала редовну епизоду емисије „Право на сутра“, Вукмировић је, како каже, била принуђена да промени тему и сними епизоду на територији Куршумлије и Мердара.

„Морала сам да се преусмерим на другу општину и радим другу тему - о избеглим Србима из Подујева који се боре за опстанак“, рекла је.

Иначе, Светлана Вукмировић од 1997. године континуирано ради репортаже на територији Косова и Метохије.

У емисији „Право на сутра“ се од самог настанка приказују приче Срба који су остали на Косову и Метохији, али и интерно-расељеним лицима са КиМ. Вукмировић истиче да јој нико није образложио због чега јој није дозвољено да уђе на Косово и Метохију, али да сматра да је суштински разлог приказивање живота Срба на КиМ широком аудиторијуму.

„Срби са Косова и Метохије преко емисије 'Право на сутра' имају 'прозор у свет'. Ту ја нисам битна и само сам неко ко ради свој посао одговорно и професионално. Ипак, позадина свега је што сам истовремено и веза која омогућава Србима са КиМ да са њиховим проблемима буде упозната домаћа и светска јавност“, рекла је Вукмировић.

УНС је у децембру забрану уласка новинарки РТС-а Светлани Вукмировић на КиМ оценио као тешко кршење слободе медија и истакао да је међународна заједница дужна да обезбеди несметано кретање новинара, што у овом случају није учињено.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

30.01.

2023.

MilBa [нерегистровани] у 17:42

Sramota

Osim što je UNS preneo problem, šta je uradio za Svetlanu Vukmirović, kao svog člana?
Kome se UNS obratio za rešavanje problema novinara, budući da nije osnovan da bi trošio resurse na lagodno bitisanje, pohvale, putovanja, nagrade...???
Čemu UNSu služi mesto pravnika koji se ne meša u svoj posao?
Sramota!
(....naravno da nećete objaviti!)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси