Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Политикини фантомски коментатори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 07. 2017.

Извор: УНС

Политикини фантомски коментатори

У последња два месеца уредништво Политике објавило је бар два коментара фантомских аутора, открива Удружење новинара Србије. У рубрици Погледи, у којој се објављују лични ставови и анализе стручњака, новинара и уметника, појавили су се прилози очигледно измишљених коментатора. Тако су корисници друштвених медија у уторак, 18. јула открили да је Политика објавила фантомски коментар извесног Петра Величковића „форензичког психијатра, судског експерта за поверавање деце“ из Монтреала, Канада.

„Величковић“ пише да две трагедије у центрима за социјални рад у Београду „указују на дубоке, тешке и непоправљиве слабости и некомпетентност целокупног система заштите породице у Србији“ и напада „агресивне феминисткиње које су и ове трагедије искористиле за своју политичку агенду“.

Уз коментар је објављена и фотографија „Петра Величковића“ за коју су корисници друштвених медија установили да је заправо фотографија немачког глумца Андреаса Кауфмана.

 

Пошто је вест о фантомском коментатору почела да се шири Фејсбуком и Твитером, а портал Vice објавио чланак о томе, Политика је „Величковићев“ коментар скинула са сајта.

 

Међутим, како Удружење новинара Србије открива, ово није једини гаф уредништва Политике. Пре нешто више од два месеца, 5. маја, такође у рубрици Погледи објављен је коментар Милована Б. Вучића“, који је потписан као „професор универзитета, психоаналитички психотерапеут и психоаналитички супервизор, специјалиста за дечју психоанализу, Лос Анђелес, Калифорнија“.

 

И „професор Вучић“ напада феминисткиње, па у коментару под насловом „Неправде феминистичког правосуђа“ брани судију која је децу доделила оцу (иако се не помиње који је случај у питању, из контекста је јасно да је реч о бракоразводној парници градоначелника Београда Синише Малог). „Једне новине су чак покренуле „апел мајкама“ да се таква „чудна појава“ спречи. Ваљда с идејом да се деца поверавају искључиво мајкама, а никада и очевима. Ова дебата индиректно открива да је српско породично правосуђе под таквим феминистичким утицајима да оно више и не дели било какву правду“, пише „професор Вучић“.

Прегледом базе Google Scholar која обухвата практично све академске чланке, не може се пронаћи никакав допринос „Милована Б. Вучића“. Међутим, претрага фотографије коју је уз коментар објавила Политика дала је сличан резултат као и у случају „Петра Величковића“ – опет је у питању Немац, али овог пута реч је о најстаријем мушкарцу који је живео у Немачкој Херману Дернеману. Он је умро 2005. у 112. години живота.

 

Објављивање два коментара фантомских аутора, са истим тезама и сличним извором фотографија, упућује на закључак да уредници Политике намерно обмањују своје читаоце и свесно урушавају традицију тог дневног листа.

Коментари (8)

Остави коментар
нед

30.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 14:38

Tako nam se sviđa

Mogla je Politika da uzme dve fotografije nekih anonimusa a ne mediski jakih licnosti i da im menja identitet. Krajnje budalasto....

Одговори
пет

21.07.

2017.

саша бг [нерегистровани] у 14:01

пропадање

Политика већ годинама има или веома лењог уредника коментара читалаца који одбаци њих већину јер га мрзи да их прегледа пре објвљивања, или веома оштрог цензора на истом месту.
Писмен сам, умерен, добронамерно критичан, али ми је у Политици (на интернету), пре него што сам одустао, пролазио тек један од десет коментара.
Тако све мање читам Политику, није интерактивна. А нервирају ме и латинична слова у коду за коментаре; писао сам им неколико пута због тога, без резултата. А могу да буду само бројеви.

Одговори
чет

20.07.

2017.

Has Z.Dejan UNS4477 [нерегистровани] у 11:56

Šta to radite bre

Zašto to radite. Zašto "Politika" hoće da bude "Informer". Previše je i jedan proizvod kanalizacije na tržištu medija. Da li treba da se "Politika" gomila po mesnim zajednicama kao u vreme Slobodana Miloševiće, kada niko nije hteo ni besplatno da je uzima, ni za pranje prozora. Dozovite se pameti i budite normalna poštena novina, kao što ste i bili .
P.S. Ono bre nije Beogradski žargon nego turska reč.

Одговори
сре

19.07.

2017.

anonymousTodor [нерегистровани] у 19:02

Normalno

Imajući u vidu ko danas stoji na čelu Politike, uopšte ne treba da čudi što se nedopustivi previdi u vidu
fantomskih autora gotovo redovno javljaju na stranicama nekada uglednog srpskog lista.

Одговори
сре

19.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 17:30

Re: Kad kažem novine...

... Slaviša, ni nemojte, nisu mace zaslužile tako okrutan tretman i takvu prljavštinu u toaletu!

Одговори
сре

19.07.

2017.

Slavisha [нерегистровани] у 08:01

Kad kažem novine...

... mislim na Politiku koju ne kupujem ni da je stavim kao mačiju toaletu.

Одговори
сре

19.07.

2017.

neša [нерегистровани] у 01:01

Ko je profesor?

http://www.betootaadvocate.com/uncategorized/youll-never-guess-what-happened-when-three-junkies-tried-to-rob-this-former-prizefighter/

Одговори
сре

19.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 00:38

tja

djubre bilo, djubre ostalo

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси