Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Упркос казнама директорка „Политике“ не враћа на посао новинарку Светлану Васовић Мекина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 06. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Упркос казнама директорка „Политике“ не враћа на посао новинарку Светлану Васовић Мекина

Први основни суд у Београду казнио је директорку „Политике“ Миру Глишић Симић са 15 хиљада, а „Политику новине и магазини“ (ПНМ) са сто хиљада динара јер новинарка Светлана Васовић Мекина још увек није враћена на посао.

Казна Мири Глишић Симић и ПНМ изречена је због тога што ПНМ ни годину дана после коначне пресуде Врховног касационог суда није спровела одлуку о враћању Светлане Васовић Мекина на посао.

Због тога што Васовић Мекини није надокнадила ни трошкове парничног поступка у износу од 525.750 динара, Први основни суд 23. маја ове године дао је налог Народној банци Србије да са рачуна ПНМ-а Светлани Васовић Мекина исплати тај износ.

Отказ новинарки Васовић Мекина 2010. године уследио је након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији која је тада председавала Европској унији.

Васовић Мекина изјавила је УНС-у да пресуда Врховног касационог суда „доказује да је била правилна осуда праксе отпуштања коју је 2010. године у 'Политици' спровела тадашња власт, као и да је тадашње – и садашње - руководство ’Политике’ поступало незаконито и тиме нанело велику штету не само отпуштеним новинарима него и ’Политици’ у целини“.

Подсетимо, Врховни касациони суд је утврдио да је „Политика“ отпустила новинарку незаконито јер је према Закону о раду, пре отказивања уговора о раду, морала да донесе Програм решавања вишка запослених.

Врховни касациони и Први основни суд утврдили су да је у „Политици“ било на располагању више слободних радних места за која је Светлана Васовић Мекина испуњавала услове али јој, за разлику од других запослених, није било понуђено ниједно.

Тиме је руководство „Политике“, по оцени суда, "повредило принцип забране дискриминације зајамчен Уставом РС и Законом о раду који забрањује да се запослени ставља у неповољан положај у односу на друга лица у истој или сличној ситуацији".

Коментари (3)

Остави коментар
нед

10.06.

2018.

Realan [нерегистровани] у 08:32

Ah...

Dirnula u americke i tajne nasih "patriota" pa je marionete uklonile. "Sloboda".

Одговори
суб

09.06.

2018.

Вукица [нерегистровани] у 06:49

Непримерена политика "Политике"

Када је инат у питању, нико нам раван није! Жалосно је што ни сами државни органи нису у стању да адекватно реагују на овакве провокације силника, па муке прогоњених не прекидају чак ни пресуде Врховног касационог суда, као у овом случају. Казне су више него симболичне за овакве преступе, па ће и госпођа Макина, по свој прилици, још дуго чекати на остварење својих, кобајаги законом загарантованих, права. Јер, потребно је, не само њу докрајчити, него послати поруку и другима, којима би она, далеко било, могла постати узор. (Наравоученије:Слободним новинарством се може махати само у пригодним приликама, па и тада уз "дозволу из врха" , друкчије у земљи Србији не бива.)

Одговори
пет

08.06.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 16:45

jadna žena

Dočekala je pravdu, ali posle koliko muka? I takav vrsni , vrhunski novinar, kakve nema Politika. Sramota na šta se sveo naš elitni dnevni list. Umesto da je plate zlatom, oni je otpuste. Plači, voljena zemljo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси