Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ позвао председника Косова да заустави узнемиравање новинара који извештавају са Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 10. 2019.

Извор: УНС

ИФЈ позвао председника Косова да заустави узнемиравање новинара који извештавају са Косова

Међународна федерација новинара (ИФЈ) је поводом притварања екипе Радио Београда и задржавања новинара телевизије Пинк и агенције Танјуг на административном прелазу Јариње данас послала писмо председнику Косова у којем се косовске власти позивају на поштовање међународних стандарда и престанак узнемиравања новинара који прате догађаје на Косову.

У писму у које је УНС имао увид, ИФЈ изражава дубоку забринутост због притварања новинара и одвраћања медија да извештавају са територије Косова, као и све већих претњи и напада на новинаре.

„Овакве мере нарушавају слободу медија и ускраћују новинарима њихово право на слободу кретања и обављања професионалних дужности без узнемиравања или непотребног ограничења“, наводи се у писму ИФЈ-а које је потписао генерални секретар Антони Белангер (Anthony Bellanger).

ИФЈ је у писму је обавестио косовске власти да је, према информацијама које му је УНС доставио, у петак, 4. октобра без образложења екипа Радио Београда била притворена у полицијској станици у јужној Косовској Митровици, као и да су истога дана више од два сата на административном прелазу Јариње задржане екипе телевизије Пинк и агенције Танјуг.

У писму се наводи да је четворочлану екипу Радио Београда полиција зауставила, претресла службено возило Радио-телевизије Србије, да су мушки део екипе претресли као криминалце, као и да су одведени на саслушање у станицу у Јужној Митровици, где су им одузети мобилни телефони.

„После шест сати екипа је пуштена на слободу, уз напомену да треба да се врати у Северну Косовску Митровицу, јер није безбедно да иде ка Грачаници где се првобитно упутила, иако тога дана није било никаквих инцидената и опасности на путу од Митровице ка Приштини и Грачаници”, наводи се у писму.

ИФЈ у писму подсећа и да је 11. септембра екипа РТС-а на путу за Северну Косовску Митровицу задржана 25 сати на административном прелазу Јариње, иако је благовремено поднела документацију која је неопходна за улазак на територију Косова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси