Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Непрописивање максималног и минималног износа који се може доделити пројекту најчешћа неправилност конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

09. 08. 2017.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Непрописивање максималног и минималног износа који се може доделити пројекту најчешћа неправилност конкурса

Најчешћа неправилност конкурса локалних самоуправа за суфинансирање медијских садржаја је неодређивање највишег и најнижег износа који се може доделити по пројекту, показују подаци којима располаже Удружење новинара Србије (УНС).

Та неправилност понавља се у тексту 18 конкурса локалних самоуправа у овој години, од 46 које је Коалиција новинарских и медијских удружења забележила као нерегуларне у моменту расписивања, а свих 18 општина и градова исправило је своје конкурсе након реаговања Коалиције.

Према Правилнику којим се уређује суфинансирање медијских пројекта у области јавног информисања одређивање најнижег и највишег износа који се може доделити по пројекту је обавезно.

Локалне самоуправе су уважиле примедбе Коалиције и конкурсе прилагодиле прописима у укупно 39 од 46 уочених случајева. 

Од децембра 2016. године до данас, локалне самоуправе расписале су укупно 112 конкурса за ову годину, Министарство културе и информисања седам, док је Покрајински секретаријат расписао шест конкурса од којих су два у току.

Осим изостављања највишег и најнижег износа који се може доделити по пројекту, Коалиција новинарских и медијских удружења уочила је да приликом расписивања 17 конкурса нису објављени обрасци за пријаву, или су понуђени стари, које је надлежно Министарство културе и информисања прописало претходним Правилником.

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти нису били у складу са Правилником у тексту пет конкурса, а два конкурса предвидела су искључиво учешће медија који се дистрибуирају или емитују на територији ових локалних самоуправа.

Коалиција је од свих градова и општина чији конкурси нису били у складу са Законом и Правилником тражила да конкурсе исправе и ускладе их са прописима.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси