Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Смедерево од ePodunavlja тражи додатна објашњења за седам милиона из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 04. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Смедерево од ePodunavlja тражи додатна објашњења за седам милиона из буџета

Град Смедерево од фирмe „Оpen View“ d.o.o., издавача портала еPodunavlje, након додатног рока за правдање пројекта, тражи и додатно појашњење новог наративног и финансијског извештаја, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Након објављивања УНС-овог сазнања да је фирма “Open View” d.o.o. уместо 300 медијских садржаја, новог порталa и апликацијe за мобилне телефоне за које је на конкурсу Смедерева добила седам милиона динара, доставила 15 вести и пет видео прилога који су преношени из других медија без навођења извора, Град је дао овој фирми додатних десет дана како би оправдала пројекат.

Иако је УНС-у раније из Градске управе Смедерева речено да је власник фирме “Open View” и уредник портала ePodunavlje Александар Чупић и после овог рока доставио медијски садржај који није у складу са пројектом и да ће се жалити јавном правобраниоцу како би Град заштитио своје интересе и тражио повраћај новца, УНС је јуче из Града добио другачији одговор.

Како је УНС-у речено у Граду, „Open View“ је доставио додатне медијске садржаје, али ће Градска управа Смедерева „након увида у медијски садржај обратити ‘Open View’ за додатно појашњење истих“.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић рекла је раније УНС-у да ће раскинути уговор са фирмом „Open View“ d.o.o. уколико је тачно да ова фирма није реализовала пројекат.

Уколико Град раскине уговор, „Open View“ враћа седам милиона

Град Смедерево и фирма „Open View“ d.o.o. на основу Решења о расподели средства у области јавног информисања за 2017. годину, 29. новембра прошле године склопили су уговор за медијски пројекат који је требало да буде реализован на порталу ePodunavlje.

Како се наводи у уговору у који је УНС имао увид, „Open View“ d.o.o. се обавезао да ће реализовати пројекат до 31. децембра, средства користити наменски, водити финансијску и рачуноводствену документацију у вези са реализацијом медијског пројекта, као и да ће доставити наративни, финансијски извештај и произведени медијски садржај у року од месец дана од датума реализације пројекта.

„Оpen View“ се даље обавезао да ће обавестити јавност да је пројекат суфинансиран из буџета Града Смедерева уз обавезно навођење да „ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“. Ни у једном од око 20 текстова које је „Open View“ d.o.o. доставио Смедереву не стоји ова напомена из уговора.

У уговору се даље наводи да његово важење може да престане и у случају „једностраног раскида од стране Града, тј. уколико се пројекат не спроводи у складу са уговором“.

Уколико дође до једностраног раскида уговора фирма је дужна да у року од 15 дана од датума раскида уговора врати сва средства која су му уплаћена увећана за затезну камату обрачунату од дана уплате средстава.

Правдање медијског пројекта у Великој Плани без наративног извештаја

„Open View“ d.o.o. ни Општини Велика Плана није у потпуности оправдао средства добијена на конкурсу 2017. године.

Ова фирма је Општини Велика Плана доставила само финансијски извештај о реализацији пројеката „Регионални центар за јавно информисање грађана-интерес грађанског друштва“, иначе пројекат истог назива као и у Смедереву, за који је у овој општини добио 480.000 динара, показују документа које је УНС добио од Општине Велика Плана.

„Напомињемо да наративни извештај ‘Open View’ још није доставио и исти ће доставити у складу са динамиком ревидираног буџета пројекта“, рекли су УНС-у из Општине Велика Плана.

Према предлогу пројекта фирме „Open View“ d.о.о, у који је УНС имао увид, портал ePodunavlje требало је да произведе 450 медијских садржаја, који ће допринети да „новинарска и медијска пажња остане фокусирана на важна питања информисања грађана у вези активности и догађања важним за становнике Општине Велика Плана“.

Ипак, ова фирма још није доставила текстове Општини Велика Плана.

Новац из буџета Велике Плане и Смедерева Open View” уплатио истим фирмама

“Open View” је новац добијен од Града Смедерева и Општине Велика Плана за истоимени пројекат „Регионални центар за јавно информисање грађана-интерес грађанског друштва“ уплаћивао истим фирмама.

У финансијском извештају који је „Open View“ d.o.o. доставио Смедереву, агенцији „Студио Арт“ уплатила је више од два милиона за послове менаџера и организатора медијског пројекта,  “накнаду за пројектни тим“ и за “студијске трошкове израде припреме и израде медијског садржаја”, а агенцији за маркетинг “Глобал Медиа” 800.000 динара за ангажовање пет хонорарних новинара, о чему је УНС раније писао.

У правдању пројекта који је „Open View“ d.о.о. доставио Општини Велика Плана, ова фирма је истој панчевачкој агенцији за дизајн “Студио АРТ ” власнику Мехмеду Кучевићу, за ангажовање једног фотографа и сниматеља уплатила је 240.000 динара.

За „накнаду за пројектни тим“ власник фирме „Open View“ и одговорни уредник портала ePodunavlje Александар Чупић уплатиo је 120.000 динара Агенцији за маркетинг “Глобал Медиа” из Панчева. Власница ове фирме и уредница портала “Pancevo.MOJKraj.rs” Виолета Јованов Пештанац, УНС-у се није јавила.

Агенција  „Студио Арт“ приходовала  је око 2,5 милиона од медијских пројеката фирме „Open View“ d.o.o. којој су додељена средства у Смедереву и Великој Плани, док је агенцији „Глобал Медиа“ од ових пројеката уплаћено око милион динара.

Осим ових фирми, „Open View“ d.о.о. је фирми „Агенција & Студио Аврамеску“ у Вршцу уплатила 120.000 динара за услуге „медијски сати на припреми медијских садржаја“. Иначе, oсновна делатност ове фирме је „рекламна“, како се наводи на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

На питање УНС-а о сарадњи са „Open View“ d.о.о, у овој вршачкој фирми су рекли да су они припремали медијске садржаје и да имају новинаре који су писали текстoве.

„Имамо новинаре, то су Јелена, Биљана...“, рекли су УНС-у у овој фирми и замолили да их позовемо сутра како би нам рекли и презимена новинарки. Од тада УНС-у се у овој фирми нико не јавља.

Начелник Општинске управе преиначио предлог комисије о расподели средстава у Великој Плани

Решењем о расподели средства медијским пројектима у Општини Велика Плана, које је потписао начелник Општинске управе Горан Тасић, фирми „Open View“ d.o.o. додељeно је 480.000 динара, упркос предлогу комисије која је оцењивала медијске пројекте.

Предлог комисије за расподелу средстава за  медијске пројекате у Великој Плани, у саставу Оливера Милошевић (УНС), Љубомир Ђорђевић (НУНС, НДНВ) и Надежда Будимировић (АНЕМ, ЛП), Тасић је преиначио због чега је и Коалиција новинарских и медијскиих удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и ЛП) у априлу прошле године реаговала саопштењем.

Тасић  је ову одлуку донео без усмене или писмене консултације са Комисијом, чиме је прекршио Закон о јавном информисању и медијима.

Текстови на ePodunavlju против градоначелнице Смедерева

Портал ePodnavlje је протеклих месеци, уместо медијских садржаја које је требало да производи на основу одобрених пројеката у Смедереву и Великој Плани, постао препознатљив по текстовима против актуелне градоначелнице Смедерева. На овом порталу су у марту објављивани и текстови против лидера коалиције окупљене око ДС у Смедеревској Паланци, као и текстови у којима се показује отворена подршка СНС-у. У Смедеревској Паланци претходних дана одржани су ванредни локални избори.

 

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси