Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гавриловић и Суша о РЕМ-у: Очито је неко имао идеју да се држи полуправно стање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2021.

Извор: Н1

Гавриловић и Суша о РЕМ-у: Очито је неко имао идеју да се држи полуправно стање

Скупштина Србије већ шест година не примећује да акта која регулишу рад РЕМ-а и баве се регуларношћу рада РЕМ-а просто нису промењена, рекао је Зоран Гавриловић из Биродија говорећи о неусклађености аката тог тела са Законом о електронским медијима.

Према закону Скупштина је та која треба да сагласност на нови статут и пословник, имамо кршење закона на начин да нису законске одредбе поштоване, додао је.

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) је претходно објавио да је након увида у Статут и Пословник Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) јасно да су председница Оливера Зекић и заменик председника РЕМ-а Горан Петровић изабрани по актима који нису усклађени са Законом о електронским медијима, како то налаже члан 115 тог закона. Оливера Зекић није се одазвала позиву Н1 да учествује у разговору.

Што се тице самог избора Савета, додаје Гавриловић, када погледате важећи статут Савета РРА, начин како су они били изабрани није регуларан јер то није било могуће урадити на једној седници. „Било је потребно формирати комисију, припремити гласачке листице, поднети писмена образложења, и то није било могуће урадити на једној седници како је урађено“, каже.

Говорећи о неусклађивању аката РЕМ-а са Законом о електронским медијима, новинарка и некадашња чланица РЕМ-а Гордана Суша рекла је да је то пропуст и правне службе РЕМ-а и тадашњег в.д. председника Савета РЕМ-а, а с друге стране и немар и власти и опозиције да у Скупштини покрену то питање.

„РЕМ је доста био девастиран и потпуно девета рупа на свирали и власти и опозицији… опозиција је тек касније схватила који је то проблем.. Знам да смо све пратеће акте донели релативно на време. И статут је био већ готов, и статут и пословник. Мислим да је то све намерно, и да иде у складу са девастирањем независних тела, па тако и самог РЕМ-а, и да је то саставни део политике према тој кући“, оценила је.

Гавриловић је рекао да сад имамо упитност која подрива интегритет РЕМ-а. „Имате једно обесмишљавање институција. Рем је врховна власт у области електронских медија. Очекујем да Скупштина престане да спава и да се изађе из ове ситуације“, каже.

Да ли чињеница да РЕМ 90 дана након ступања на снагу Закона о електронским медијима, нема статут и пословник – има правне последице на све одлуке које је доносио, упитао је.

„Очито да је неко имао идеју да држимо полуправно стање, да ако се тамо деси неки Цвејић или Јудита Поповић, да извучемо овај наш непотврђени статут и пословник и кажемо да та одлука није у реду. То је држање регулаторних инститиција на повоцу, не само РЕМ-а“, закључује Гавриловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси