Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УСТ предлаже увођење кривичног дела „напад на новинара у обављању послова“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2021.

Извор: Н1

УСТ предлаже увођење кривичног дела „напад на новинара у обављању послова“

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) упутило је предлог Радној групи Владе Србије за безбедност и заштиту новинара да се обрати Министарству правде и иницира измене Кривичног законика због увођења новог кривичног дела ''Напад на новинара у обављању послова обавештавања јавности''.

Предлог долази будући да, како су навели у саопштењу, новинари вршењем своје функције извештавања јавности омогућују остварење права грађанина на правовремено и истинито информисање, односно права прописана чланом 51 Устава Србије, с тим да новинар у свом раду мора у потпуности бити ослобођен страха и заштићен од било каквог угрожавања његовог живота, личности и имовине.

Кривично дело “Напад на новинара у обављању послова обавештавања јавности“ би имао више облика и предвиђао би све радње из кривичног дела “Напад на адвоката“, које би аналогно инкриминисало напад на новинара или члана његове породице, наношење лаке телесне повреде новинару или члану његове породице, претњу употребом оружја, наношење тешке телесне повреде новинару или члану његове породице, те уништење, оштећење или чињење неупотребљивом ствар у имовини новинара или чланова његове породице, уз квалификовани облик кривичног дела уз цензус од 450.000 динара и услов да је дело учињено према новинару или члану његове породице у вези са послом обавештавања јавности, односно новинарског позива, стоји у предлогу.

„Наравно да се овим не искључује проширење инкриминисаних радњи или квалификованих облика овог кривичног дела, односно да би аналогија са кривичним делом Напад на адвоката била полазна основа за рад радне групе која би припремила измену и допуну Кривичног законика, а чему би свакако допринела и наша радна група која би током фебруара према предложеној динамици рада требало да идентификује притиске са којима се новинари сусрећу, наравно и уз координацију са Сталном радном групом за безбедност новинара“, наводи се у саопштењу које потписује председник УСТ Ненад Стефановић.

Како наводе, да би се обезбедила ефикасна и правовремена заштита новинара потребно је да се донесе посебан закон о мерама и овлашћењима надлежних органа који би предвиђао ургентно деловање у циљу заштите новинара, пре свега од стране полиције. У том закону би, додају, требало предвидети да се нпр. по пријави новинара поступа у најкраћем могућем року, не дужем од два часа, од стране полиције у случају непосредне угрожености безбедности новинара и његове имовине.

Из УСТ кажу да би законом требало предвидети да се гоњење за сва кривична дела извршена према новинарима у вези са обављањем њихове функције предузима по службеној дужности, те да се та околност обавезно узима као отежавајућа и без могућности ублажавања казне, како је то прописано у Кривичном законику.

„Било би оправдано предвидети и тело у оквиру јавног тужилаштва које ће у хитним случајевима указивати неопходну помоћ новинарима – делимично уређено обавезним упутством Републичког јавног тужилаштва (РЈТ), али сматрамо да је примереније законско нормирање. У том смислу као аналогија може послужити Закон о спречавању насиља у породици, пре свега институти хитних мера и тела за координацију тужилатва и полиције са другим државним органима, који на седмичном нивоу прате ток поступка и дају препоруке везане за заштиту, безбедност и оснаживање жртава кривичних дела“, наведено је у предлогу.

У УСТ сматрају да би сва кривична дела извршена према новинарима требало да буду у надлежности виших судова, с обзиром на природу, тежину и специфичности угрожавања новинара у вези са обављањем њиховог посла, што би, како додају, повлачило формалну измену и допуну Закона о уређењу судова, уколико се надлежност не би успоставила на основу висине запрећене казне.

Било би оправдано размислити и о могућности ускраћивања могућности условног отпуста за ова кривична дела, што би такође било у мандату радне групе која би радила на изменама и допунама Кривичног законика, наводе.

„Требало би имати у виду и да у оваквим случајевима постоји могућност евентуалне злоупотребе хитних мера од стране новинара у циљу промовисања својих активности, чланака или емисија, па би ради спречавања оваквих злоупотреба требало предвидетии казнене одредбе у виду прекршаја и накнаде евентуалне штете проузроковане злоупотребом, а нарочито ако последица евентуалне злоупотребе доведе до неправовремене реакције државних органа у случају постојања оправдане потребе за њиховим реаговањем усмереним на заштиту новинара“, закључује се у саопштењу УСТ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси