Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претње смрћу новинару Нова.рс, поднете кривичне пријаве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2021.

Аутор: Нова.рс, Н1 Извор: Н1

Претње смрћу новинару Нова.рс, поднете кривичне пријаве

Новинару портала Нова.рс Војиславу Милованчевићу су у четвртак увече, са неколико анонимних налога са друштвене мреже Твитер, упућене увредљиве и претеће поруке, од којих неке представљају директно угрожавања живота и безбедности.

Након објављивања текста у којем се новинар портала Нова.рс осврнуо на случај силовања на Православном богословском факултету, један од корисника друштвене мреже Твитер позвао је своје истомишљенике да се “обрате” Милованчевићу, након чега су непозната лица, под изговором да штите углед Српске православне цркве, упутила увредљиве и претеће поруке Милованчевићу.

Због осетљивости садржаја, портал Нова.рс одлучио је да не објављује поруке које су упућене Милованчевићу, али су оне већ прослеђене надлежном Тужилаштву за високотехнолошки криминал уз кривичну пријаву против НН лица.

Милованчевић: Ово што ми радимо је чин помоћи СПЦ

Милованчевић је за Н1 изјавио да је након што је у четвртак увече објавио текст, „‘неколико храбрих људи’са Твитера, под лажним именима и са лажним фотографијама“, одлучило да му упути поруке које су правници проценили као опасне по његову безбедност.

„Било је и претњи убиством итд. и због тога смо сматрали да је поптуно у реду да се обратимо Тужилаштву за организовани криминал које би требало да реагује и да људе који су ово урадили приведе лицу правде“, казао је новинар портала Нова.рс.

„Није суштина тога да ли сам ја уплашен колико чињеница да су ти људи схватили као добар дан да се прети новинарима (…) Нису довољно ни храбри да се потпишу именом и презимнеом и да стану иза свог става“, додао је он.

Навео је да му, међутим, није пријатно и да људи који су му упутили претње свакако треба да буду санкционисани.

Подсетио је и да после објављивања тесктова о силовању на Православном богословском факултетну, нико није предузео ништа да се наводи студенткиња испитају, и да тај случај тапка у месту.

„Наша идеја није била да на било који начин увредимо СПЦ. Мислим да је ово што ми радимо чин помоћи СПЦ да схвати да се то дешава унутар ње“, казао је Милованчевић.

Нова.рс очекује да институције реагују у најкраћем року

Портал Нова.рс очекује да надлежне институције реагују у најкраћем могућем року и процесуирају лица која су упутила претње њиховом новинару.

Портал Нова.рс поручује и да ће остати доследно привржен објављивању истинитих информација, без обзира на то о којој се институцији или појединцу радило.

Портал Нова.рс истиче да није против Српске православне цркве, напротив. Али људима који силују и злостављају место је у затвору и не постоји ни функција, ни мантија, која може да им помогне да остану ван домашаја правде, поручује Нова.рс.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси