Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како таблоиди намерно „руше“ истрагу против Алексића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2021.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

У "жутој штампи" све више информација из истраге против редитеља осумњиченог за вишеструка силовања глумица

Како таблоиди намерно „руше“ истрагу против Алексића

Иако је Тужилаштво означило тајним саслушања девојака које су пријавиле наставника глуме Мирослава Алексића за силовање и сексуално злостављање, делови исказа доспели су у јавност јер их већ два дана пласирају таблоиди.

Милена Радуловић и Ива Илинчић су говориле јавно о својим искуствима и траумама, али нису улазиле у детаље који се могу прочитати у неким дневним листовима.

Остале четири девојке које су пријавиле Алексића инсистирале су на анонимности а њихова сведочења тек предстоје.

Осим што је цурење поверљивих информација кривично дело, постоји и бојазан да се жртве којих још можда има, неће пријавити с обзиром да њихове исповести могу угледати светлост дана, као и исповести девојака које су га већ пријавиле анонимно.

Адвокат Владимир Тодорић уверен је да информације из истраге и са саслушања „цуре“ из тужилаштва.

– Неко из тужилаштва чини кривично дело. А то што нико из ове институције не реагује него се та пракса наставља из дана у дан, говори да је таква одлука намерно дата или са највишег нивоу у тужилаштву или изнад тужилаштва, у политичким центрима моћи. У које сврхе, не бих да нагађам – каже Тодорић за Данас.

Начин цурења и пласирања информација подсећа га на случај убиства певачице Јелене Марјановић.

– У поступку против Алексића је већ искључена јавност због осетљивости теме и заштите оштећених које су тражиле анонимност. А догађа се све супротно. Наравно да ће то демотивисати нове потенцијалне жртве да се јаве. Треба пустити да се ствар одвија својим током и не играти се туђим животима – упозорава Тодорић.

Адвокат Виктор Гостиљац каже за Данас да је цурење информација са саслушања у медије код нас постало устаљена пракса. Она, према његовим речима, представља одраз опште неодговорности запослених у полицији и тужилаштву „јер одатле, углавном, одлазе информације“.

– Мислим да је одговорност медија за нијансу мања јер медији увек покушавају да буду ексклузивни, а и новинари не могу да буду учиниоци дела одавање службене тајне, то могу бити само учесници поступка. Са, друге стране, медији имају своју, специфичну врсту одговорности јер утичу на креирање јавног мњења. Ту је ситуација катастрофална и постоји, такође, недостатак одговорности и свести о кршењу претпоставке невиности и осталих права окривљеног. Та права се у нашим медијима, практично, исмејавају и крше, и једино их адвокати узимају за озбиљно – оцењује Гостиљaц.

Он додаје да су се сви ови пропусти јасно одсликали управо на случају Мирослава Мике Алексића.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић истиче за наш лист да НУНС на противзаконито достављање информација из полиције и служби безбедности појединим медијима упозорава већ дуго, јер нису у питању никакви узбуњивачи, односно људи из система које је повредила нека неправда или су уочили злоупотребе, већ се ради, с једне стране, о државним службеницима који достављају информације из истрага и то наплаћују од таблоида, а с друге стране, многи из служби стоје на услузи политичарима, нарочито оваквим какви су наши на власти који траже поверљиве податке како би денунцирали и понизили политичке противнике а и сваког другог ко им се замерио.

– Како је пажња целе јавности усмерена на актуелни случај Мирослава Алексића, сада и они који нису обраћали пажњу виде како неки медији, пре свега таблоиди, већ кроз неколико сати имају изјаве из истраге и осумњиченог и жртава. У уређеној држави те шеме би биле проваљене у неколико сати и сви актери приведени, а код нас очигледно да ти који хране таблоиде поверљивим и осетљивим информацијама имају некакву заштиту. А како таблоиди, односно њихови уредници, имају државно покровитељство, може се основано сумњати ко све то допушта и жмури на оба ока – закључује Бодрожић.

Новинарка Тамара Скрозза такође подсећа да цурење информација из истраге није нова појава, већ напротив – скоро па правило у склопу оваквих тема.

– Притом, у супротности је не само са законима и Кодексом новинара Србије, него (у овом случају), и са људским правима жртава, с њиховим правом на приватност и достојанство. Плашим се да су наше колеге потпуно заборавиле шта значи јавни интерес и лична интима, и колико су оваквим извештавањем утицале на даљи живот жртава и третман ове теме у јавном простору. Плашим се да је у овом тренутку истрага већ компромитована, што може да користи само осумњиченом – упозорава Скрозза.

Саслушана и трећа девојка

У Вишем тужилаштву јуче је саслушана и трећа девојка која је пријавила Мирослава Алексића. Након три и по сата саслушања, оно је прекинуто јер је Алексићев адвокат Зоран Јаковљевић тражио изузеће тужиоца. Захтев му је одбијен  као неоснован, те је после неколико сати саслушање настављено, те је оштећена успела да да исказ до краја.

Солидарно уз глумице

„Иницијатива младих за људска права (YIHR Србија) солидарно стоји уз младе глумице Милену Радуловић и Иву Илинчић, као и све друге девојчице и жене, које су храбро иступиле у јавност и проговориле о сексуалном злостављању и силовању које су доживеле у школи глуме Мирослава Алексића“, наводи се у саопштењу Иницијативе и подсећа да се у истраживању Аутономног женског центра (АЖЦ) „Перцепција и искуство младих у вези са сексуалним узнемиравањем“ из 2018. године, наводи да је свака трећа девојка у Србији доживела нежељено додиривање, а 80 да је одсто младих доживело неки вид сексуалног узнемиравања, те да је проблем сексуалног насиља системски и нису у питању изоловани случајеви насиља.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси