Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Живковић: Немогуће доказати оптужбе да сам део пројекта унутрашње дестабилизације Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2021.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Живковић: Немогуће доказати оптужбе да сам део пројекта унутрашње дестабилизације Србије

Новинар Ненад Живковић тврди да је највећи део прилога РТВ Панчево о њему неистинит, а да је посебно увредљива тврдња да добија подршку проусташких медија у Хрватској, пошто је, како каже, читав јавни ангажман посветио борби против фашизма

Суђење Радио-телевизији Панчево и Јасмини Петковић, главној и одговорној уредници тог медија, по тужби панчевачког новинара Ненада Живковића, настављено је јуче изјашњавањем о спорним прилозима, за које Живковић претпоставља да су настали као реакција на неке његове критичке текстове.

Он је тужбу подигао због три прилога, који су на РТВ Панчево емитовани 29. маја, те 5. и 6. јуна 2019. године, као и због текстова на порталу те телевизије, у којима је означен као „плаћени пројекат“ и „политички активиста“, који подржава „проусташке медије“, и да је део пројекта унутрашње дестабилизације Србије.

Због ових прилога, РЕМ је Радио-телевизији Панчево изрекао меру упозорења, а дотадашњи главни и одговорни уредник Мирослав Милаков смењен је са те функције.

На питање судије Марине Бркић да ли је неко од колега са РТВ Панчево контактирао с њим пре објављивања прилога, Живковић је одговорио да није, као и да није тражио да објаве деманти јер се, како је рекао, бесмислице као што је „усташки експонент“ не могу демантовати.

Шта је у прилозима тачно, а шта није?

Живковић је тврдио да је највећи део тих објава неистинит, те да се не може довести у везу с њим. Навео је да је истина да је покушао да купи лист Панчевац, али да није истина да је добио новац од Владе Мирка Цветковића, и да је тачно да је радио у фирми код брата, али да није тачно да његов брат још проверава да ли га је он поткрадао.

„За мене је посебно увредљив навод да добијам подршку од проусташких медија у Хрватској. Тим пре што сам читав јавни ангажман посветио борби против фашизма. Подржавам јавну полемику и размену мишљења, али то свакако не подразумева наводе који се тичу објављених информација, а у вези са личним својствима, измишљеним квалификацијама и довођењем у везу са људима које познајем у неким немогућим контекстима. Немогуће је доказати наводе да сам део пројекта унутрашње дестабилизације Србије“, сматра Живковић.

У прилозима се без изношења доказа тврди да је Живковић у време „жутог“ режима био члан комисија у неколико десетина градова и општина, као и у комисијама за оцену и откуп уметничких дела у Панчеву, и да је зарађивао више десетина хиљада евра на годишњем нивоу, за пар дана посла.

Ненад Живковић је рекао да су ове информације објављене у контексту хушкачке атмосфере и хајке која се прави против њега, и да су нарушиле његову безбедност.

„Неко је могао да помисли да сам врло богат човек и да се обрачуна са мном на физички или на неки други начин. Нисам имао непријатности након ових објава, али сам додатно морао да појашњавам да то није истина“, истакао је Живковић и додао да је истина заправо да је укупно зарадио 2.500 динара као члан комисије за оцену медијских пројеката у Опову.

На питање Петра Учајева и Саше Левнајића, адвоката тужених, да ли Живковићев рад подржавају хрватски медији, новинар је одговорио негативно и додао да познаје колеге у Хрватској, те да је један ријечки лист након емитовања ових прилога објавио белешку о читавом случају, не споменувши Живковићево име.

Адвокати тужених су Живковићу постављали питања у вези са његовим наводним политичким активизмом, што се и тврди у једном од прилога. Интересовало их је, између осталог, шта је Живковић радио на једном бирачком месту у Панчеву 2016. године, што, како је рекла суткиња, није било у вези са тужбеним захтевом. Живковић је ипак одговорио да је био на изборима, али 2017. године, у својству дугорочног посматрача избора.

У прилозима се тврди и да је Ненад Живковић током једног од грађанских протеста 2019. године у Панчеву оставио испред зграде РТВ Панчево венце и палио свеће, што је Живковић оповргао чињеницом да је тог 1. марта 2019. године био на настави у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ у Панчеву, где ради као професор грађанског васпитања, те да није ни био на том протесту, што се може доказати увидом у школску евиденцију.

Наредно рочиште у мају

Изјашњавање Јасмине Петковић, главне и одговорне уреднице РТВ Панчево, која у време објаве прилога није била на том месту, већ је уредница постала у новембру 2019. године, када је тужба подигнута, било је кратко.

Она је изјавила да је упозната са наведеним објавама и да су то прилози који су били емитовани у информативним емисијама РТВ Панчево. На питање судије да ли је на било који начин учествовала у изради спорних прилога, она је одговорила негативно и додала да је „у свему томе учествовао и одлучивао тадашњи уредник Мирослав Милаков“. Због тога је судија Марина Бркић донела решење да се Милаков саслуша у својству сведока на следећем рочишту, које је заказала за 7. мај.

Иначе, требало је да Живковић и Петковић буду саслушани на претходном рочишту, одржаном 5. октобра 2020. године, али се Јасмина Петковић тада није појавила на суђењу, нити је свој изостанак оправдала.

На почетку суђења, у мају 2020. године, када је одржано прво рочиште, судија Марина Бркић предложила је да временски оквир суђења буде годину дана, у три рочишта.

Због сличних ТВ прилога, пред Вишим судом у Београду Живковић води још један поступак против РТВ Панчево, и још два против портала епанцево.рс због објављених текстова о Ненаду Живковићу истог или сличног садржаја као на Радио-телевизији Панчево.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси