Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ домаћин конференције "Нова писменост за ново доба"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2021.

Извор: РТВ

РТВ домаћин конференције "Нова писменост за ново доба"

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, отворила је конференцију „Нова писменост за ново доба“ у новој згради Радио телевизије Војводине у Новом Саду и том приликом истакла да су неопходна знања и вештине медијске писмености како би се из дигиталног окружења извукло најбоље и препознале лажне вести.

Министарка културе нагласила је да свако демократско друштво тежи да на квалитетан начин уреди област информисања и медија, као један од неопходних стубова демократије.

„И наше друштво препознаје значај информисања, његову улогу и важност и настоји континуирано да ради на унапређењу ове областиˮ, рекла је Гојковић.

Министарка је нагласила да Министарство културе и информисања ради на креирању политика медијске писмености, сарадњом са међународним развојним партнерима, кроз спровођење пројеката у области информисања и медија.

Гојковић је подсетила да је Министарство унело медијску писменост у Стратегију развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године, а овај појам је унет у сет медијских и два образовна закона.

Она је додала да је, управо имајући у виду значај ове теме за наше друштво, и посебно младе, израђен „Приручник за развој и унапређење медијске писмености у предуниверзитетском образовању”.

„Ово смо урадили са нашим партнерима управо у циљу унапређења и разумевања ове теме, као и јачања компетенција наставника, деце, али и родитеља. Истовремено емитован је и играно-документарно-анимирани телевизијски серијал о медијској писмености на Радио-телевизији Србије и Радио-телевизији Војводине, који се ослањао на образовне садржаје из приручника за медијску писменост. На овај начин, подржали смо и улогу јавних медијских сервиса у развоју програма посвећених промовисању медијске писмености међу млађом популацијомˮ, рекла је министарка културе.

Гојковић је указала на симболички значај то што се данас о медијској писмености за ново доба говори управо у згради РТВ која је грађена за будуће доба.

Такође је истакла да је развој дигиталних технологија у 21. веку из корена променио наше навике и свакодневицу, као и доживљај друштвеног живота и додала да је он у великој мери утицао на појаву и све већу присутност нових медија, друштвених мрежа, што се одразило и на традиционалне медије, који су морали да ухвате корак са незаустављивим променама како би сачували публику.

„Трка за информацијама довела је до тога да је у дигиталном свету све више порука, наслова, вести и уопште садржаја који су нам свима доступни на један клик. Све већа популарност друштвених мрежа, обиље информација и њихова непрегледност, посебно ако се оне некритички користе, лако могу довести до тога да постанемо жртва лажних вести, а њиховим шеровањем да даље ширимо такве непоуздане инфромације. Овакве појаве могу веома лако створити читав лавиринт дезинформација и гласина, у коме се свако од нас може лако изгубитиˮ, изјавила је министарка.

Гојковић је напоменула да је управо због тога моћ медија данас још већа имајући у виду да се захваљујући њима даје значај људима и догађајима и утиче на начин на који ће друштво усвојити одређене појаве и ставове.

„Зато је изузетно важно да се посебно код младих развијају способности читања, тумачења и процењивања медијских садржаја. Јасно је да нови облици комуникације стварају нове изазове, а те изазове морамо да решавамо старим методама - учењем, образовањем, развијањем критичке мислиˮ, подвукла је она.

“Евидентне су потребе да се ученици служе и креативно доприносе медијском и дигиталном простору. Да би то могли успешно да чине морају имати успостављен чврст темељ - висок ниво читалачке писмености и развијену способност критичког мишљења”, навео је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић. Он је додао да настава српског језика и књижевности представља системски и континуиран одговор на ову потребу.

“Располажемо са богатим и разноврсним наставним садржајима који се изучавају на часовима овог предмета чија је заступљеност у наставној недељи, у поређењу са већином других знатна”. Ружић наводи да, с обзиром на то да се удео времена које ученици проводе у контакту са медијима повећава у корист онлајн сфере, у Министарству просвете, науке и технолошког развоја интензивно раде на јачању дигиталних компетенција ученика и развоју дигиталног образовања уопште.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић навела је на отварању конференције да без дигиталне писмености и дигиталних вештина у приступу медијском садржају који је у потпуности прилагођен дигиталним конвергенцијама и у контексту експанзије онлајн друштвених мрежа, ограничава се и базична информисаност и едукација а самим тим и критичка селекција, закључивање и могућности правилне и ефикасне примене доступних информација. Она је навела да недостатак дигиталне писмености у новом дигиталном добу може имати и далекосежне последице по понашање и доношење правилних одлука у конкретним ситуацијама као што је заштита личног здравља и заштита ближњих.

“У том смислу Министарство већ осам година интензивно ради на подршци развоју дигиталног друштва, где дигиталној писмености приступа као једном од носећих стубова новог друштва. Укључивање нашег становништва у онлајн окружење прате програми за развој дигиталних вештина и дигиталне писмености, али и инфраструктурни пројекти, као што су изградња широкопојасне мреже у руралу и капитални пројекат изградње локалне рачунарске мреже у свим школама у Србији”, закључује Матић.

У уводном делу се присутнима обратио Мајк де ла Роса, директор мисије USAID-а у Србији. ”Верујем да је нова писменост важна за све у нашем глобалном друштву: за грађане, медије, за начин на који организујемо образовање и предавања наставника у школама, а ништа мање ни за приватни сектор, јер се ефикасније долази до добара и услуга на тржишту, уз драматичан раст економије”, истакао је De la Rosa.

Он је подвукао да је унапређење медијске и дигиталне писмености пресудно је за повец́ање економског развоја и интеграције у европско и глобално тржиште и економију и истакао да програм као што је Нова писменост може, уз помоц́ USAID-а, пружити грађанима, компанијама и државним службеницима нове вештине неопходне за економски и друштвени развој у 21. веку. “Морамо знати како да безбедно користимо све ове фантастичне нове алате и технологије да бисмо функционисали у новом свету, али и разумети како ц́емо интегрисати информациону и дигиталну писменост у свакодневни живот”, нагласио је De la Rosa и пожелео продуктиван рад учесницима.

Након отварања конференције, министарка Маја Гојковић и Дарко Соковић, директор програма Нова писменост, потписали су Меморандум о сарадњи којим је, између осталог, предвиђен рад на приручницима, предавањима, обукама и вебинарима с циљем да родитељима, јавној управи и компанијима помогну да се снађу у све комплекснијем медијском и дигиталном окружењу у Србији. Соковић је у име Нове писмености сличан меморандум потписао и са Дејаном С. Милетићем, вршиоцем дужности директора Националне академије за јавну управу, чиме се успоставља наставни план и програм медијске и информационе писмености за државне службенике, по први пут у овом делу света.

Propulsion спроводи програм Иницијатива за нову медијску и дигиталну писменост у складу са Споразумом о подршци закљученим 2020. године између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава. Циљ Пројекта је да се Влади Србије пружи помоћ у погледу јачања капацитета актера у области медијске и информационе писмености, као и унапређењу институционалног развоја ове области. Пројекат је обезбедио дугорочно присуство у Србији стручњака посвећених спровођењу програма у бројним секторима, укључујући медијски, образовни и корпоративни.

Због поштовања епидемиолошких мера конференција се организује у хибридном формату тако што су говорници и медији присутни у Медија центру Радио-телевизије Војводине одакле се емитује догађај, а сви заинтересовани конференцију могу пратити путем live stream на YouTube каналу Министарства културе и информисања или на Facebook страници Propulsiona.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси