Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ФАТФ: Провера рачуна организација и новинара била без основа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2021.

Извор: Бета, Н1

ФАТФ: Провера рачуна организација и новинара била без основа

Међудржавно тело за спречавање прања новца ФАТФ реаговало је шест месеци након што је јавност у Србији сазнала за намере Управе за спречавање прања новца да "чешља" рачуне бројних јавних личности, невладиних организација и медија, оценивши да је "таква провера била без основа", објављено је на сајту Raskrikavanje.rs.

Раскрикавање је објавило да су претходно исто то закључили и експерти Уједињених нација за људска права, односно да „Србија злоупотребљава законе против тероризма да поткопава и ограничава рад невладиног сектора“.

„ФАТФ је установио да Србија, према међународним стандардима, нема права да тражи овакве податке без основане сумње да организације учествују у финансирању тероризма“, наводи се на сајту, који је део пројекта Невладине организације за унапређење истраживачког новинарства КРИК.

У званичном изјашњењу о овом случају ФАТФ је оценио да „захтеви без основане сумње (на прање новца и финансирање тероризма) нису у складу са ФАТФ стандардима“.

Тај закључак су донели прошлог месеца, након што су им се обратиле Уједињене нације за људска права због овог случаја, док су претходно у новембру 2020. године експрети УН саопштили да се боје се да Србија злоупотребљава своја овлашћења како би добила податке о онима који прате рад власти и да би сузбила слободу говора.“

Неоправданом употребом овог закона застрашују се припадници цивилног друштва и они који бране људска права, ограничавањем њиховог рада и пригушивањем сваке критике владе“, наводи се у саопштењу УН, које преноси Раскринкавање.

На списку Управе за спречавање новца нашли су се новинари, уредници и медији који се баве истраживачким новинарством: КРИК, Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), Балканска истраживачка мрежа (БИРН), као и директор ЦИНС-а Бранко Чечен и директор Неwсмаx Адриа Слободан Георгиев.

Управа се распитивала и за магазин Нова економија, Новосадску новинарску школу, као и за два највећа новинарска удружења – НУНС и УНС.

Од невладиних организација се на мети Управе налазе оне чији представници често критикују потезе актуелне власти – Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), Центар за владавину права адвоката Ивана Нинића, Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), Војвођански грађански центар, Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП) и други.

Од политичара, на списку се налази Вук Јеремић, председник опозиционе Народне странке. Управа се интересује, и за оне који нису у јавности препознати као критичари власти, попут Јелене Милић, директорке Центра за евроатлантске студије.

Подсетимо, Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија направила је списак медијских радника, невладиних организација и удружења грађана и од банака затражила увид у све њихове трансакције од 1. јануара 2019. На том списку, називом организације или личним именом и презименом и матичним бројем налазило се 20 људи и 37 организација или удружења.

У захтеву који је Управа упутила банкама, а у који је током јула месеца Newsmax Adria имао увид, подаци се траже како би се утврдило да ли организације и појединци са списка имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси