Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светске организације о пресуди за паљење Јовановићеве куће: Важан симбол правде и почетак исцељења српског друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2021.

Аутор: Марија Шајкаш (Њујорк) Извор: Цензоловка

Светске организације о пресуди за паљење Јовановићеве куће: Важан симбол правде и почетак исцељења српског друштва

Комитет за заштиту новинара о пресуди Драгољубу Симоновићу: Важан корак за спречавање евентуалних будућих напада на новинаре. Међународни новинарски институт: Пресуда важан симбол правде. Репортери без граница: Почетак исцељења болести од које пати српско друштво

Водеће међународне организације које се баве безбедношћу новинара и слободом медија јуче су поздравиле пресуду у случају паљења куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића.

Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ) наводи да је у питању „важан корак“ којим се спречавају евентуални будући напади, Међународни новинарски институт (ИПИ) сматра да је пресуда „важан симбол правде“, док Репортери без граница (РСФ) у пресуди виде почетак „исцељења“ болести од које пати српско друштво.

Саид: Снажан сигнал да злочини неће остати некажњени

„Поздрављамо вест да је суд у Србији осудио особу одговорну за напад из 2018. године током кога је запаљена кућа истраживачког новинара Милана Јовановића“, рекла је Гулноза Саид, координаторка програма ЦПЈ за Европу и Централну Азију, позивајући се на локалне изворе и агенцијске извештаје.

„Супротстављање некажњивости оваквих дела важан је корак за спречавање будућих напада“, рекла је Саид.

Она је у пресуди видела и поруку којом власти Србије шаљу „снажан сигнал“ да злочини против новинара неће остати некажњени у земљи, у којој, према њеној оцени, „претње, застрашивање и насиље над новинарима нису непознаница“.

У детаљном осврту на пресуду и оно што јој је претходило, Међународни новинарски институт (ИПИ), организација која представља водеће уреднике и медијске раднике, подсећа да је у питању било „маратонско суђење“ које је оцењено као „важан корак“ у борби против некажњивости злочина над новинарима, док је сама пресуда оцењена као „симбол правде“ и „дугоочекивана победа“.

„Надамо се да ће ове пресуде које установљавају кривицу представљати прекретницу за слободу медија у Србији“, рекао је Скот Грифен, заменик директора Међународног новинарског института, додавши како у Србији овакве врсте напада и застрашивање новинара „превише често“ пролазе некажњено.

Према његовом мишљењу, овај случај представља пример ефикасне сарадње власти и правног система, што је резултирало брзом идентификацијом и процесуирањем починилаца.

Међународни новинарски институт и Комитет за заштиту новинара подсећају у изјавама на чињеницу да је Драгољуб Симоновић бивши председник Општине Гроцка, али и високи функционер у владајућој Српској напредној странци, те да је осуђен на затворску казну од четири године и три месеца.

Обе организације наводе и детаље напада, укључујући и чињеницу да је „од дима ошамућеном Јовановићу“ супруга Јела Дељанин помогла да се извуче кроз прозор (ИПИ), те да су након бекства „посматрали како се њихова целокупна имовина, укључујући и аутомобил, уништава“ (ЦПЈ).

Међународни новинарски институт још подсећа да су докази у истрази брзо прикупљени и да је оптужница подигнута „у рекордном року“, те да је након тога уследило „маратонско, двогодишње суђење“ обележено одлагањима и честим опструкцијама од стране адвоката одбране.

Делор (РБГ): Почетак краја болести

Убрзо након што је пресуда објављена, на Твитеру се са личног профила огласио генерални секретар Репортера без граница Кристоф Делор. У првом од два твита Делор је подсетио на значај пресуде, објавивши фотографију спаљене куће Милана Јовановића.

У другом твиту Делор је објавио фотографију свог састанка са председником Вучићем из 2019. године током кога је, између осталог, тема била и суђење за паљење куће Милана Јовановића.

Према објави на Твитеру, Делор је некажњивост злочина над новинарима назвао „српском болешћу“ коју се председник Вучић „ангажовао да излечи“ током састанка 2019, док је саму судску одлуку означио као „почетак краја“ болести.

Делор је завршио поруком како сада треба да „уследе осуде напада на новинаре из деведесетих“.

ИПИ: Прилика да се дође до нових пресуда

У изјави за јавност, Међународни новинарски институт осврнуо се и на рад нове владине Радне групе за безбедност и заштиту новинара, рекавши како она сад има прилику да настави успешан рад тако што ће „обезбедити да се дође до сличних пресуда онима који желе да ућуткају извештавање о злочинима и корупцији у Србији“.

Према Међународном новинарском институту, „повећан број извештаја о претњама, појачана сарадња између новинарских група и представника државе и ригорозне истраге од стране органа реда биће од виталног значаја да би се осигурала ефикасност Радне групе и наставак њеног напретка који је данас постигнут“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси