Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Владимир Радомировић и Жељко Маторчевић: Држава може да заштити новинаре, треба реаговати на време
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2021.

Извор: kurir.rs

Владимир Радомировић и Жељко Маторчевић: Држава може да заштити новинаре, треба реаговати на време

Ноћ 12. децембра 2018. могла је да буде фатална за новинара портала Жиг инфо из Гроцке. Јовановић је пре овог језивог догађаја писао о малверзацијама бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића. Симоновић је осуђен на четири године и три месеца затвора због подстрекивање на паљење куће новинара.

Шта ова пресуда, иако првостепена, значи за слободу медија у Србији? Колико су новинари у Србији угрожени?

Гости Усијања дана на Курир телевизији били су Владимир Радомировић, председник УНС-а, и Жељко Маторчевић, уредник портала Жиг инфо, који је био брутално претучен три месеца пре паљења куће колеге из редакције.

- Са нападом на мене који се десио два месеца пре паљења куће Јовановићу се не дешава ништа, кривична пријава је одбијена од стране тужилаштва. То је било прошле године,након тога, ја не знам шта се с тим дешава, нико ме није звао, не знам да ли се поново води поступак, каже Маторчевић.

Вама је сломљена јагодична кост, теже телесне повреде. Пресуда Симоновићу је првостепена, да ли је то знак да ће новинари бити безбеднији? 

- Држава кад хоће може да заштити новинаре. Да је држава реаговала како треба код случаја Маторчевића, не би се десило ово са Јовановићем. Они су објавили серију текстова о малверзацијама у Гроцкој, не видим други мотив напада. Државни органи морају да реагују на сваки напад на новинаре, да не би било тежих последица, каже Радомировић. 

- Колега Јовановић каже да разрешење његовог случаја даје надубудућим нараштајима новинара, али ја бих то узео са резервом, има доста сличних случајева, треба решавати и остале. Институције јесу проблем, ми са Жиг инфа смо стално пријављивали претње, носили смо име и презиме човека у полицију који је требао да изврши напад на нас. Не знамо шта је с тим. Није нам јасно ни зашто се не истражује богаћење Симоновића.

- Драгољуб Симоновић је још увек члан СНС, странка се није одрекла њега. Они су рекли да не могу да га избаце док се не донесе пресуда, а сад се нису огласили поводом пресуде, каже Маторчевић.

-  Свега око 10% напада на новинаре добије судски епилог. Ако се не буду решавали случајева напада на новинаре, то ће бити велика опасност, каже Радомировић. 

Казна је 4 године и 3 месеца? То није суђено као покушај убиства?

- Тужилац је рекао да је покушај убиства јако тешко доказати, па су у процесу ишли на то да се докаже да су хтели само да запале ауто. Висина казне је незахвално коментарисати, али ово је свакако добар корак у заштити новинара, каже Маторчевић.

 - Не било решења овог случаја да није било притиска из Европе. А мени није ништа решено, не знам зашто, каже Маторчевић. 

- Судски поступак за убиство Славка Ћурувије не би почео да није било политичке воље. Ниједна власт није хтела после 5. октобра није хтела то д апокрене док је случај још био свеж. Такође се већ не решава случај новинара из Јагодине Милана Пантића, који је писао о корупцији у Јагодини, пре 20 година, а ниједна власт није то решавала. Праве се да се то није ни десило. Новинари се плаше, посебно у малим срединама. Што се више онај који прети новинарима налази ближе политичком врху, то је спорија реакција, каже Радомировић.

- Кад имате нападе сваки дан, ви их стално пријављујете а ништа се не дешава, онда одустанете од пријава. страх постоји и даље. У Гроцкој је иста ситуација као и раније, нас избегавају јер пишемо о корупцији, која је и данас велика у Гроцкој, каже Маторчевић.

Реаговање Репортера без граница? 

- Свака помоћ из иностранства је добро дошла,а ли не могу они решавати наше проблеме. Кад код нас новинарска удружења наступају једниствено, онда се нешто реши. За сада нисмо довољно јаки, каже Радомировић. 

- Ми у Гроцкој живимо свакодневно са претњама. Ми морамо бити што професионалнији у свом послу, приступ информацијама мора свима бити доступан, каже Маторчевић.

- Треба подржати рад медија као што је Жиг инфо. Њих треба помоћи, каже Радомировић.

- Грађани и колеге су и помогли да се Јовановићу обнови кућа, прикупио се добар део средстава, каже Маторчевић.

- Адвокати су успели да се кривични закон измени тако да се сад то третир акао и напад на службено лице, кад би тако било са новинарима не би то превише променило стање на терену, али би било добро да се промени кривични законик, каже Радомировић. 

 Видео на сајту kurir.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси