Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Портал „Јужне вести“ добио плагијат, уредница – желе читаоце да доведу у заблуду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2021.

Аутор: Милан Стојановић Извор: Н1

Портал „Јужне вести“ добио плагијат, уредница – желе читаоце да доведу у заблуду

На интернету се недавно појавио портал који има исти лого, фонт и визуелни дизајн као портал Јужне вести. Зове се исто, разлика је само у адреси. Како кажу у "оригиналним" Јужним вестима, разлика је, пре свега, у томе што је реч о намерно смишљеном плагијату, којим се људи блиски власти, већ увелико у више градова служе да дискредитују професионалне медије и новинаре. Најављују правну борбу против покретача портала са истим називом. Њихово уредништво, бар до почетка Дневника, нисмо успели да добијемо.

Јужне вести нису исто што и Јужне вести. Намера је да интернет сајт – већ етаблираног медија Јужне вести из Ниша, читалац помеша са недавно формираним порталом са истим називом, истим фонтом и скоро идентичним визуелним дизајном.

Откуд овај „web близанац“ медију који годинама настоји да независно информише јужњаке?

„Немамо „брата-близанца“. Нисмо, колико видим, сродни ни по чему. Оно што је наше опредељење јесте професионално новинарство, јесте извештавање о стварима које су битне за грађане“, каже уредница „Јужних вести“ Гордана Бјелетић.

Док на плагијату Јужних вести „стоје“ промо-текстови о градској власти у Нишу или, ако заменимо тезе, а стварност замаглимо – ту су „сервисне информације од значаја за грађане“.

„Баш зато што се толико труде да личе на Јужне вести, нама је потпуно јасна намера да су то све свесно урадили и да је жеља да се читаоци доведу у заблуду. Због тога је то јако опасно опасна ствар и то није само наш проблем, много је шири“, каже Бјелетић.

Копије најутицајнијих локалних онлајн медија

Зато што у Србији већ постоје „копије“ најутицајнијих локалних интрернет-медија у градовима, попут Ваљева. Рецепт је исти: украден изглед, назив и лого медија за ситницу промењени или исти, називи и распоред рубрика, с тим што је код Јужних вести начињен корак даље: Копија – у првом тексту – доноси и, колоквијално речено, „пљувачину“ на рачун уреднице Гордане Бјелетић.

„Знак колико су, у ствари, очајни у покушајима да рад који сви ми улажемо дискредитују, а оно што је најопасније је намера да дезавиушу јавност. Као неки паралелни СНС универзум“, рекао је директор Јужних вести Витомир Огњановић.

Сајт је регистровала фирма чији је власник основао и гасио бројне компаније, саопштиле су Јужне вести, наводећи да је копија њиховог портала регистрована почетком ове године.

Одговор из Јужних са „инфо“

Током вечери, ступили смо у контакт са компанијом из Београда, која је оснивач Јужних вести инфо. Особа која се представила као представник њихове медијске мреже под називом „Инфо 24“ – Зоран Мајдак рекао је да су Јужне вести – са додатком „инфо“, део те мреже, која поседује медије у много градова Србије. Нови информативни портал, који носи назив најпознатијег постојећег на југу Србије, не уређују из Ниша, али планирају да ускоро почну.

На питање зашто су преузели читав визуелни идентитет Јужних вести, укључујући и име, Мајдак каже да су купили домен који је био слободан и да они праве „Јужне вести“ на свој начин. Каже да не копирају сајт Јужних вести ида је њихов „потпуно другачији“, а на констатацију новинара Н1 да су комибација боја и фонт исти, представник „плагираног“ сајта каже да „можда подсећа“.

„Сама чињеница да смо додали ‘.инфо’ говори да смо хтели нешто јединствено и да побегнемо од њих“, додао је Мајдак, одговоривши и да он не жели да никога дискредитује, а на питање због чега су први текстови о уредници оригиналног портала Јужне вести, о којој су, без навођења извора, писали као о особи која са југа Србије жели да сруши власт.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси