Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радојковић: Незадовољство радом јавних сервиса, јер не поштују закон
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Радојковић: Незадовољство радом јавних сервиса, јер не поштују закон

У Србији постоје критике и незадовољство радом јавних медијских сервиса без обзира на "исправност нормативне поставке" - Закона о јавним медијским сервисима, изјавио је данас професор Факултета политичких наука Мирољуб Радојковић.

Радојковић је на онлајн конференцији издавачке куће ЦЛИО и недељника Време „Јавни сервис – наслеђе и будућност“, о улози јавних медијских сервиса, рекао да се не поштује Закон о јавним медијским сервисима из 2014. године који набраја циљеве да би ти медији служили јавном интересу.

То су: слобода изражавања појединаца и јавног мњења, промовисање демократских вредности, слобода поштовање плурализма и идеја, непристрасно обрадјивање политичких, социјалних и других питања уз омогућавање сучељавања ставова. Али, „када се погледа структура садражаја које градјанима нуде комерцијалне установе са националном фреквенцијом, види се да се оне не обазиру на већину набројаних обавеза како би се остварио јавни интерес“, рекао је Радојковић.

Представница Министарства културе и информисања Славица Трифуновић је рекла да су, ако се каже да су јавни медијски сервиси „носећи елементи“ демократије, а да би то остварили морају имати „стабилно финансирање и прилагођавање дигиталном добу“.

„Наша држава је посвећена томе, што се види из Стратегије система јавног информисања од 2020. до 2025. године, у оквиру које су предвиђене мере за побољшање положаја јавних медијских сервиса и кроз измену регулативе“, казала је Трифуновић.

Амбасадор Канаде у Србији Џајлс Норман је рекао да тамошњи медијски јавни сервис има важну улогу у одржавању демократичности Владе, а финансира се и из буџета и од реклама.

Подсетио је да је Канада, као и Србија, једна од 36 земаља које су потписале Глобалну декларацију о медијским слободама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси