Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осам медија прекршило Кодекс приликом извештавања о трагедији у Панчеву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2021.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Савет за штампу донео једногласну одлуку

Осам медија прекршило Кодекс приликом извештавања о трагедији у Панчеву

Осам медија је прекршило више одредби Кодекса новинара Србије приликом извештавања о трагедији која се десила у Панчеву, када се један дечак утопио Тамишу, изгласано је на вечерашњој седници Савета за штампу.

Једногласна одлука донета је на основу жалби које су поднели организација Пријатељи деце Србије и члан Комисије за жалбе Савета за штампу Бојан Цвејић. Кодекс су по више основа прекршили листови  Блиц, Курир, Вечерње новости, Информер, Српски телеграф , Ало и њихови сајтови и портали Пинк.рс и Телеграф.рс и то у скоро 30 текстова.

Како је оцењено, објављивањем фотографија жртве и њене мајке прекршене су одредбе које се односе на заштиту приватности и достојанства људи о којима се пише, као и достојанства жртве, али и тачку Кодекса која се односи на спекулисање о узроцима самоубиства.

Такође, чланови комисије Савета за штампу утврдили су да су новинари који су разговарали са мајком жртве злоупотребили њену немогућност расуђивања. Објављивање фотографија извлачења тела дечака из реке, додали су, представља узнемиравајући садржај.

Чланица комисије Тамара Скрозза навела је да је извештавање медија о овој трагедији једна од већих новинарских срамота у последње време и да је незамисливо да су новинари све време седели са мајком док се трагало за њеним дететом.

И остали чланови Комисије за жалбе су најоштрије осудили овакво понашање појединих медија. Вида Петровић Шкеро истакла је да је реч о недопустивом понашању у сваком смислу.

„Ово је драстичан пример кршења новинарског кодекса“, додала је Петровић Шкеро.

Снежана Андрејевић је напоменула да овај случај представља пример „потресног и неприхватљивог информисања“.

„Ово је скандалозно и не се сме се допустити ни по коју цену“, оценила је Андрејевић.

Љиљана Смајловић је нагласила да треба још једном свим редакцијама скренути пажњу да „то што јавност интересује не значи да је нешто од јавног интереса“, односно да то не може бити оправдање.

Организација Пријатељи деце Србије у својој жалби је навела да су наведени листови и портали у извештавању о овом случају, у више наврата, насловном страном, текстовима, као и блоковима и садржајем на онлине платформама, извршили изузетно негативан утицај на емоционални, морални, интелектуални и социјални развој сваког детета које се нашло изложено овим садржајима чиме су нанели озбиљну штету интересима сваког детета.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси