Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жутој штампи, с љубављу: Општине широм Србије помажу пребогате таблоиде, док локални медији изумиру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2021.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Жутој штампи, с љубављу: Општине широм Србије помажу пребогате таблоиде, док локални медији изумиру

На локалним медијским конкурсима расписаним прошле године националним дневним листовима додељено је 21.865.000 динара. Чак 82 одсто (17.815.000 динара) отишло је медијима који према извештајима Савета за штампу упорно крше Кодекс новинара.

Највећу буру лане је изазвао конкурс Града Београда на коме су издавачи таблоида добили милионе. Са друге стране, одбијен је, рецимо, пројекат портала Пиштаљка који се бавио истраживањем корупције.

На локалним конкурсима широм Србије новцем грађана финансирају се медији који не само што крше новинарски кодекс већ и буџетска средства, по мишљењу саговорника Цензоловке, уместо за извештавање у јавном интересу, користе за производњу пропагандних текстова, промоцију локалних власти, а често и за пуко преписивање.

Насупрот томе, локални медији који критички извештавају, на локалним конкурсима остају без пребијене паре.

Новац за преписивање

Град Краљево је пак прошле године кроз два пројекта изравно подржао таблоиде који крше Кодекс.

Тако је прорежимски таблоид Ало за пројекат „Упознај Србију – Краљево“ добио 300.000 динара, а не мањи обожавалац власти, лист Курир добио је 695.000 динара за пројекат „Инвестиције: Инфраструктурни препород Краљева“.

По мишљењу Марине Миљковић Дабић, власнице и уреднице портала Круг из Краљева, поред чињенице да на конкурсима новац добијају медији који доказано крше Кодекс новинара Србије, постоји још једна проблем.

„Често се реализација пројекта своди на то да се скидају текстови са градског сајта и објављују као сопствени медијски садржаји. То раде национални медији који добијају средства на конкурсима, али и неки портали. Колегиница и ја смо приметиле да је прошле године један портал објавио буквално три реченице, фотографију и напомену да је објављени медијски садржај произведен у склопу пројекта финансираног из буџета Града Краљева“, објашњава наша саговорница.

Град Панчево од 2017. године, дакле практично од почетка конкурсног суфинансирања медија, финансијски помаже националне таблоиде. Ни скандал око реализације пројекта Информера у 2017. години није спречио комисију и градоначелника да им поново доделе новац. Те године је, наиме, преко фирме Инфо ит медиа, Информер на конкурсу добио милион динара. За тај новац објавили су четири најаве, један извештај и „репортажу“.

То, међутим, конкурсне комисије у Панчеву није обесхрабрило, па су овој фирми и наредних година додељивана средства (2018. године 500.000 динара, 2019. године 500.000 динара, 2020. године 500.000 динара).

По речима Иване Предић, уреднице Panpress-а из Панчева, у почетку је Град Панчево „макар наводио да је одређени медиј, којем додели новац, кршио Кодекс, да има изречене мере и да ће ту праксу променити, али на последњих неколико конкурса комисија није узимала у обзир изречене мере Регулатора и кршење Кодекса“.

„И Панчево има своје таблоидне медије, као што су РТВ Панчево и еpancevo.rs. Радио-телевизији Панчево су 2019. године изречене чак три мере упозорења због изношења оптужби без доказа и повреде обавезе објективног информисања, правила друге стране и повреде достојанства лица на које се односи информација. Еpancevo.rs је зарадило чак девет опомена Савета за штампу због истих садржаја као и РТВ Панчево, али то није спречило комисије за доделу новца медијима да и на наредним конкурсима доделе милионе порталу еpancevo.rs. Панчевачка телевизија је новац добијала преко продукција које су емитовале садржај на том медију“, каже Ивана Предић.

По мишљењу наше саговорнице, посебно је проблематично то што национални медији имају могућност да добију новац на локалним конкурсима, због чега локални медији остају кратких рукава.

„Међу онима који остају кратких рукава често су и локални медији који раде у интересу јавности и у складу са професијом, и нису ПР менаџери власти“, каже Ивана Предић.

То се из године у годину понавља када је у питању сомборски портал СОинфо. Медијима који су кршили Кодекс додељиване су стотине хиљада динара, док је СОинфо добијао симболичне суме.

„Прошле године смо по први пут добили средства помоћу којих је могуће реализовати пројекат. Пре тога су износи били више него симболични – 2018. додељено нам је 20.000 динара, а 2019. године 50.000 динара. Оба пута смо одбили да прихватимо додељени новац“, каже Сава Мајсторов, уредник портала СОинфо.

Изузетан значај листова Курир и Ало за Нови Пазар

Пракса доделе средстава медијима који крше Кодекс наставља се на локалним конкурсима и ове године. На недавно одржаном конкурсу Града Новог Пазара за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја од јавног интереса издавачу листа Ало за пројекат под називом „Упознај Србију – Нови Пазар“ додељено је 600.000 динара, издавачу Курира за пројекат „Нови Пазар у служби најрањивијих“ 300.000 динара, а издавачу Вечерњих новости 250.000 динара.

Члан трочлане комисије у Новом Пазару био је и Слободан Радичевић, који је изабран на предлог УНС-а, али се он изузео од одлуке да јавна средства ове локалне самоуправе буду додељена листовима Ало и Курир. Остали чланови гласали су да се овим медијима новац додели, те је Радичевић био надгласан.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси