Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Орбан „купује“ утицај у Србији преко војвођанских медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2021.

Аутор: Стефан Марковић Извор: cins.rs

Орбан „купује“ утицај у Србији преко војвођанских медија

Око 12 милиона евра су грађани Мађарске платили рад мађарских медија у Србији од 2011. до краја 2019. Истраживање ЦИНС-а показује да је суседна држава финансирала информативни садржај и куповину некретнина медија који садржајем и власничким везама показују блискост са Фидесом, странком премијера Мађарске Виктора Орбана, што саговорници ЦИНС-а оцењују као куповину утицаја.

ЦИНС открива и зашто је функционер Савеза војвођанских Мађара тражио отказ главног уредника најстаријих мађарских новина у Србији, као и због чега су гласови војвођанских Мађара важни за резултат на европским изборима.

Близу границе са Мађарском, у Суботици, налази се највећа мађарска медијска кућа у Србији – РТВ Панон. Власник две радио станице, портала и телевизије запошљава 129 људи, а РТВ Панон већ 15 година извештава на мађарском и српском језику.

За овај медиј, у чијем саставу се налазе ТВ Панон, Панон радио, Суботички мађарски радио (Szabadkai Magyar Rádió) и портал ПаноРТВ, од 2011. до краја 2019. године Влада Мађарске је преко државне Фондације Бетхлан Габор уплатила више од девет милиона евра, од чега скоро половину 2019. године. Осим тога, Фондација је (закључно са 2020. годином) за Панон издвојила још најмање 3,5 милиона евра, за које није познато да ли су исплаћене. (Више о томе ОВДЕ.)

Тако је РТВ Панон добио већину од око 12 милиона евра колико су сви мађарски медији регистровани у Србији добили за информативни садржај, рад и развој организације, куповину некретнина и медија. За то време, сматрају саговорници Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), медији заступају интересе мађарске власти, промовишу премијера Мађарске Виктора Орбана и његову Фидес партију и тако шире њихов утицај у Србији.

„Знају и да измисле да се, на пример, више стотина миграната окупило у Северном Банату, и само чекају моменат да пробију ограду. Онда ми одлазимо тамо и испадне да је уместо више стотина реч о само 40-50 миграната који су углавном мирни. У тим случајевима траже да известимо да их је ипак 400, без обзира што то не можемо доказати кроз видео. Десило се и да у Будимпешти измисле да су мигранти провалили и опљачкали куће и да нападају старе људе које живе тамо. На лицу места се испоставља да то није баш тако, да су само ушли у једну празну кућу, а пљачкање се своди на скидање старог пода и ложење ватре јер је било 10 степени“, рекла је особа запослена у РТВ Панон која је желела да остане анонимна.

Додаје да се „наручивање“ таквог извештавања и медијских манипулација ради и кроз Мађарски национални сервис МТВА па се касније користи за први програм сервиса – М1. Ипак, нису сви спремни да се повинују наредбама, већ само неколицина новинара.

Цео текст прочитајте ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси