Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зекић: Не можемо да реагујемо на најаве, снимци можда неће бити објављени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2021.

Аутор: Милица Љубичић Извор: Раскрикавање

Зекић: Не можемо да реагујемо на најаве, снимци можда неће бити објављени

РЕМ врши надзор само над емитованим садржајем - овако се укратко може парафразирати одговор који су родитељи петорице несталих младића добили од овог регулаторног тела за електронске медије.

Претходно су им се обратили са молбом да спрече најављено емитовање „језивих” детаља из истраге која се води против Вељка Беливука, с обзиром на то да се сумња да су њихови синови нестали управо у обрачуну криминалних кланова. Осим подсећања да врше надзор над програмом који се емитује, РЕМ није конкретно одговорио - да ли ће и на који начин спречити емитовање најављених догађаја. Председница Савета РЕМ-а, Оливера Зекић објаснила је за Раскрикавање да ово тело ништа не може да уради пре него што се најављени садржај емитује.

Након најаве председника Вучића да ће у току ове недеље „показати људима нешто што је благо говорећи - језиво”, мислећи на детаље из истрага о криминалним обрачунима, мајке неколико младића који се воде као нестали у том обрачуну, обратиле су се РЕМ-у уз молбу да спрече то емитовање.

У допису су навеле да „немају снаге за ово што се најављује у медијима”, те да се то све „коси са здравим разумом и буди велику бол”.

Одговор РЕМ-а на њихов допис прилично је штур.

У њему, између осталог, само подсећају да су као регулатор дужни да врше надзор, а да су пружаоци медијских услуга у обавези да поштују закон.

Ипак, председница Савета РЕМ-а, Оливера Зекић је разговору за Раскрикавање била нешто конкретнија и казала да РЕМ у овом тренутку не може ништа да учини.

„Како можемо да реагујемо на нешто што је најављено, што не знамо да ли ће бити приказано, што не знамо како ће бити приказано - то је једноставно немогуће. Ми имамо само најаве”, казала је Зекић.

На питање да ли се може очекивати да РЕМ делује превентивно или бар упозори телевизије да овакав садржај не емитују, Зекић је рекла да то није могуће.

На коментар новинарке Раскрикавања да то звучи као да се чека да штета буде начињена, Зекић је одговорила - „то је ваш утисак, ја вам кажем шта ми можемо”.

Нисмо добили конректан одговор ни на питање о томе какве би санкције телевизије могле да сносе. О томе ће, каже Зекић, бити одлучено „о том-потом, уколико то буде емитовано, шта год да буде емитовано”.

Са друге стране, бивша чланица РЕМ-а, Гордана Суша објаснила је за Раскрикавање да РЕМ ипак може, позивајући се на писмо мајки, да „препоручи телевизијама да родитељи моле да се то не емитује и да ту препоруку пошаље телевизијама и председнику државе”.

Суша међутим наглашава да је то све што РЕМ може да уради, а пошто је то само препорука, на медијима одлука да ли ће је поштовати или не.

Навела је и да у случају приказивања оваквог садржаја, телевизије не би сносиле велику одговорност.

„Казне су прецизне и такве да свако може да греши колико хоће и то није мењано у законима из 2014. што је јако лоше”.

Подсетимо, КРИК је недавно писао о мистериозном нестанку најмање петнаесет мушкараца, углавном веома младих, током протекле две године. Новинари КРИК-а разговарали су са неколико родитеља чији су синови нестали и за које се претпоставља да су страдали у обрачуну домаћих криминалних група.

Како су рекли новинарима, држава се до сада није много интересовала за судбине њихове деце.

Полиција није показала претерано интересовање за те нестанке, иако су им се константно обраћали и молили за помоћ, и чак сами својим истрагама долазили до информација до којих полиција није. О њиховим случајевима нису желели ни да пишу таблоиди, којима су се такође обраћали у претходне две године.

Ситуација се међутим променила након недавног хапшења вође криминално-навијачке групе „Принципи”, Вељка Беливука, кога тужилаштво сумњичи да је одговоран за нестанак тројице младића.

Целу причу „Нестали младићи и унесрећене породице – данак закаснелом рату против мафије” прочитајте овде.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

03.03.

2021.

Zale [нерегистровани] у 17:59

Možda?

Naravno da rem ne može da utvrdi nešto o nečemu što nije objavljeno u programu. To je, što bi rekao pokojni milošević, "nesumnjivo jasno svakom dobronamernom građaninu".
Problem je što rem ne želi da utvrdi, niti utvrđuje nešto što je očigledno a u odnosu na program koji je ne samo jednom objavljen, već je svakodnevno u toku. Kao što su, na primer, rijaliti programi na režimskim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.
A ono "možda" u vezi vučićeve najave? Pa, ova očito zna da neće, i "možda" služi umesto: "znam da neće". Potpuno je jasno da su i ona i rem u direktnoj vučićevoj službi i da im je delovanje koordinirano, Kao što je jasno da režimski elektronski mediji mogu da emituju bilo šta, a rem neće da reaguje. Ali zato pod poseban monitoring stavlja medije koji ne podržavaju bespogovorno režim aleksandra vučića.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси