Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Принц осумњичен за злочин против човечности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 03. 2021.

Аутор: И. Ш. М. Извор: Данас

Репортери без граница тужили Мохамеда бин Салмана суду у Немачкој

Принц осумњичен за злочин против човечности

Саудијски принц Мохамед бин Салман и још четворица високих саудијских званичника оптужени су за кривично дело злочин против човечности, стоји у кривичној пријави коју су против њих поднели Репортери без граница, преноси Гардијан.

Како се наводи, тужба од 500 страница која је поднета државном тужилаштву у Немачкој при савезном суду у граду Карлсруе, усредсређена је на „широко распрострањени и систематски“ прогон новинара у Саудијској Арабији, укључујући и неосновано притварање 34 новинара те убиство Џамала Кашогија, колумнисте Вашингтон поста.

„Ови новинари су жртве незаконитих убистава, мучења, сексуалног насиља, принуде и присилног нестанка“, истакао је јуче Кристоф Делор, генерални секретар Репортера без граница, на конференцији за новинаре.

Како је образложио, тужбу су поднели у суду у Немачкој јер немачки судови имају јурисдикцију над међународним злочинима почињеним у иностранству, па и онда када немају везе са Немачком.

Делор се нада да ће њихова жалба, која се односи првенствено на принца Мохамеда и четворицу високих званичника, навести немачког тужиоца да отвори оно што је познато као „анализа ситуације“, што би, коначно, могло довести до формалне истраге тужиоца о томе да ли су саудијски званичници починили злочини против човечности уперен против новинара.

„Званично отварање кривичне истраге у Немачкој због злочина против човечности у Саудијској Арабији био би први такав случај на свету“, указао је Кристијан Мир, извршни директор ове организације из Немачке.

„Тражимо од главног тужиоца да отвори анализу ситуације с циљем формалног покретања истраге и издавања налога за хапшење“, додао је Мир.

Репортери без граница наводе да су новинари који се налазе у притвору жртве вишеструких облика злочина против човечности, укључујући намерно убијање, мучење, сексуално насиље и принуду, принудни нестанак, незаконито лишавање слободе и прогон. Фокусирајући се на десетине случајева новинара који су у притвору откривено је, указују из Организације, „да су сви саудијски новинари, посебно они који говоре против владе, били под претњом“.

„Истина је откривена, али то није довољно“, казала је Кашогијева вереница Хатиџа Џенгиз, наводећи да ће сведочити у оквиру сваке истраге. „Убици се не може дозволити да се извуче, иначе ће се то поновити“, навела је.

Тужба је уследила неколико дана пошто су Сједињене Државе објавиле некласификовани обавештајни извештај о убиству Кашогија из 2018. у саудијском конзулату у Турској, у којем стоји да је убиство Кашогија лично наредио тридесетпетогодишњи саудијски принц.

Покушај Репортера без граница да „приволе“ немачке тужиоце да покрену поступак против саудијског престолонаследника уследио је након недавне пресуде у Немачкој против бившег сиријског припадника тајне полиције због „помагања и подржавања злочина против човечности“ и његове улоге у мучењу демонстраната пре једне деценије. Ејад Ал-Гариб (44), бивши нижи официр у сиријској обавештајној служби, извршавао је наређења у једном од затвора сиријског председника Башара ал Асада.

У случају Саудијске Арабије осумњичени су: престолонаследник познат као „МБС“, његов блиски саветник Сауд ал-Катани, Ахмад Асири, који је под санкцијама САД и за којег се тврди да је надгледао Кашогијево убиство, Мохамад ал-Отаиби, генерални конзул у Истанбулу у време убиства и Махер Мутреб, обавештајни званичник који је оптужен за спровођење мучења.

Администрација Џозефа Бајдена критикована је због одлуке да не предузима даље акције против принца Мохамеда, чак иако је признала да он стоји иза убиства Кашогија. Саудијска влада негира да је планирала атентат на колумнисту Вашингтон поста тврдећи да је „убиство била неваљала операција саудијских агената“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси