Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СОС телефон за новинаре, из удружења кажу – добро, али недовољно за заштиту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2021.

Аутор: Маја Ђурић Извор: Н1

СОС телефон за новинаре, из удружења кажу – добро, али недовољно за заштиту

Од 1. марта новинари у Србији којима је безбедност угрожена могу напад или притисак да пријаве на бесплату СОС линију, која ће бити отворена 24-сата.

Иако у региону и Европи то није уобичајна пракса, Влада и представници Владине Радне групе за безбедност новинара сматрају да је то први корак у охрабривању новинара да насиље и притиске пријаве. Ипак и даље је велики број нерешених случајева напада на новинаре, а вербални напади и пристици на новинаре нижу се и на готово сваком заседању Скупштине Србије и то од посланика владајуће већине. Зато, новинари чији су животи били угрожени кажу да је СОС телефон само "бацање прашине у очи".

СОС линија је 0800 100 115 на коју сви новинари који сматрају да им је угрожена безбедност могу да се јаве, да претњу, притисак или насиље пријаве и од правника добију правни савет шта би даље требало да предузму. Идеја је да се – пре свега – пријављивање напада поједностави.

„Ако је реч о кривичним делима, ми имамо већ разрађен систем контакт тачака у Тужилаштвима и Министарству унутрашњих послова, то је више од 90 контакт тачака у Тужилаштву и више од 70 у Министарству унутрашњих послова, па ако је неко из Ниша – добиће контакте особа којима треба да се јави у Тужилаштву и МУП-у. Онда може да добије одређену врсту савета на који начин се прави одређена врста пријаве“, каже Веран Матић из Радне групе за безбедност новинара.

А све како би се смањио и број случајева у којима су, каже Матић, пријаве неадекватне и на крају одбачене. За Н1 објашњава да АНЕМ води пројекат, да је државни Телеком обезбедио опрему, а Владина Радна група за безбедност новинара све подржала.

„СОС линија би – према досадашњем броју напада на новинаре – могла да буде затрпана. У 2020. години је према евиденцији НУНС-а било 189 напада на новинаре, 32 физичка напада, 14 напада на имовину, пријављених притисака – 92, а вербалних претњи 50, а једна је била претња имовини“, саопштено је.

Из новинарских удружења кажу: добар, али не и довољан корак у заштити новинара. Кључно је, додају, да институције реагују.

„Ми смо се изборили сада пре 12 година да се уведе члан Кривичног законика 138 који каже да ко угрози претњом сигурност особе која ради посао од јавног значаја и информисањем – биће запрећена казна затвора од 6 месеци до 5 година. Није се ни једном десило да Тужилаштво претњу оцени довољно квалификованом да би изрекло казну по овим члану Кривичног законика – ту видим највећи проблем“, наводи Нино Брајовић из УНС-а.

„Генерално, новинари и медијски професионалци немају поверења у институције и не пријављују сваку претњу и сваки напад, па ће можда на овај начин можда пријављивати више случајева, али то је само први корак. Оно што морамо да инсистирамо даље јесте поступање тужилаштва и полиција, а касније и суда, ако тај случај стигне до суда – да ефикасније поступају“, изјавила је Марија Бабић из НУНС-а.

Само од почетка 2021. пријављен је 21 напад на новинаре, неки од тих случајева нису још увек ни отворени пред надлежним институцијама.

„Ја сам истицао случај Јелене Зорић као један веома узнемирујући случај на који треба обратити пажњу и тек је пре два дана добијен други исказ, сниматеља, управо због болести, није могло раније, али ја се надам да ће Тужилаштво од овог тренутка кренути са решавањем тог случаја много интензивније, него што је то до сада био случај“, нагласио је Матић.

Првостепена пресуда у случају паљења куће новинара Милана Јовановића и казна затвора за налогодавца Драгољуба Симоновића – редак је пример да је напад на новинара добио епилог.

А управо Милан Јовановић за СОС линију каже: „То је бацање прашине у очи јавности. Новинари су далеко од безбедности и сигурности“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси