Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На први конкурс за суфинансирање за 9 милиона динара у Крагујевцу стигло 35 пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

На први конкурс за суфинансирање за 9 милиона динара у Крагујевцу стигло 35 пројеката

На конкурс Града Крагујевца за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања пријављено је 35 пројеката које ће оцењивати трочлана комисија, речено је агенцији Бета у Градској управи.

То је први конкурс који је расписан у Крагујевцу према Закону о јавном информисању и медијима, пошто је претходних шест година Град Крагујевац избегавао ту законску обавезу.

Како је објављено на званичном сајту Градске управе, после спроведеног поступка данас је донето решење о именовању чланова Комисије за оцену пројеката у области јавног информисања.

За чланове Комисије именовани су члан Друштва новинара Ниша Александар Станојевић, независни стручњак за медије из Ниша Миодраг Миљковић, и члан Удружења новинара Србије Љубиша Обрадовић из Крагујевца.

Комисија има рок да пристигле предлоге размотри до 60 дана од дана истека конкурса.

За суфинансирање производње медијских садржаја из градске касе је опредељено девет милиона динара, а 500.000 динара за организовање и учешће на стручним и научним скуповима, унапређење професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања.

Најмањи износ средстава који се може одобрити је 100.000 динара по пројекту, а највиши четири милиона динара.

Према истраживању „Крагујевачких“, као четврти град по величини у Србији, Крагујевац је са девет милиона динара за медије више од девет пута „тањи“ од првог Београда (85 милиона), шест и по пута од Ниша (69 милиона) и скоро четири пута од Новог Сада (32.6 милиона).

Међу 23 града (од укупно 28 са тим статусом) који су расписали конкурсе, само су четири за информисање наменили мање пара од Крагујевца, а то су Ваљево, Јагодина, Пожаревац и Бор, али они су од два и по, до пет пута мањи од центра Шумадије.

Међу другим градовима који су вишеструко издашнији према медијима него Крагујевац су Нови Пазар (55 милиона), Панчево (40 милиона), Суботица (33 милиона), Шабац (30 милиона), Пирот (29 милиона), Краљево (23 милиона).

Више пара за суфинансирање медија предвидела су и нека места са мање од 30.000 становника, као што су општине Ковачица (28 милиона), Стара Пазова и Рашка са по 20 милиона динара, Бачка Топола, Горњи Милановац и Ћуприја (са по 15 милиона), Димитровград (12,5), Бачка Паланка (13,2), Смедеревска Паланка (12), Тутин (десет милиона динара).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси