Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СОС телефон је развио АНЕМ а не Влада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2021.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Веран Матић, члан Радне групе за безбедност новинара о телефонској линији за помоћ новинарима који трпе претње и притиске

СОС телефон је развио АНЕМ а не Влада

Моје искуство рада у Сталној радној групи за безбедност новинара уверило ме је у то да је неопходно постојање јединственог броја на којем ће моћи да се добију елементарне информације.

Врло често имамо случај да се тужилаштву пријављују случајеви чија природа је таква да се не гоне по службеној дужности. Због тога у статистици има пуно одбачаја пријава, и потом се ништа не догађа. Наравно, ово није једини разлог великог броја одбачаја пријава. Пројекат СОС телефона Асоцијација независних медија (АНЕМ) развија већ неко време, али до сада није имао подршку донатора. Сада је Радна група подржала идеју кроз акциони план, а ОЕБС и Амбасада Краљевине Норвешке, обећали су помоћ за реализацију, каже за Данас Веран Матић, члан Радне групе за безбедност новинара, поводом недавно успостављене телефонске линије за правну помоћ медијским радницима.

Како додаје, тај систем поставља АНЕМ а на позиве одговарају, за сада, адвокати АНЕМ-а и НДНВ-а.

– На позиве одговара адвокат Вељко Милић, извршни директор ове организације, који је и члан обе радне групе, тако да веома добро познаје проблеме у досадашњем раду. Сада ће се, приликом пријављивања случајева, новинари и новинарке детаљније упознати са законским квалификацијама дела и могућностима. Ако је реч о кривично правном поступку, онда ће се упутити на контакт тачке у МУП-у и Тужилаштву, уз упутство на који начин се пријављује случај. Ако је реч о прекршају који се гони по приватној тужби, онда ће добити основне информације о томе како се то ради, објашњава Матић.

Он додаје да су у припреми различити модели пријава који ће ускоро бити доступни и на платформи и апликацији безбедниновинари.рс, као и бројне друге информације којих сада нема сређених на једном месту, а тичу се права новинара.

– Мислим да би било врло важно да удружења понуде још пројеката који би помогли оснаживање новинара и новинарки, када је реч о заштити и безбедности. Сигуран сам да ће за то бити обезбеђена средства. Повећање степена заштите новинара, остваривања заштите од претњи, напада, говора мржње, није могуће без сарадње са институцијама. У овом случају, створена је и могућност директне комуникације са председницом Владе и министарком културе и информисања, једном месечно, и сматрам да је то простор који треба искористити. За наредни састанак Радне групе, припрема се тема политичких притисака, и то ће бити и тема састанка са председницом Владе на наредном састанку, наводи Матић.

Новинари изложени нападима преко таблоида, путем СОС телефона добиће врло прецизно квалификације дела која су почињена, као и опције о томе шта могу учинити да би заштитили свој интегритет и безбедност. Добиће информације о томе где могу добити бесплатну правну помоћ ако се одлуче на подношење тужби, као и информације о томе каква је пракса у сличним случајевима до сада била.

– Пошто сам и сâм био честа мета напада таблоида, и подносио тужбе, јасно ми је колико је важна компетентна препорука шта је могуће урадити, и добити снажну правну подршку, а адвокати АНЕМ-а, од оснивања 1994. године, у оваквим случајевима са таблоидима, мислим да нису имали ниједан изгубљен случај, бар кад је реч о процесима у којима сам и сâм био актер, закључује Матић.

Бесплатни број

На бесплатни број 0800 100 115 новинари могу да добију 24-сатну подршку у случајевима угрожавања безбедности, претњи, притисака и насиља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси